Meer dan tweehonderd bezoekers bij lezing Israël van Dorsten in Oosterwolde

Israël van Dorsten hield een lezing voor meer dan 200 bezoekers. Anne Westerhof

Israël van Dorsten hield donderdagavond in de aula van het Stellingwerf College in Oosterwolde een lezing voor meer dan 200 bezoekers. De lezing was georganiseerd door de werkgroep Alles Rondom Taal.

Van Dorsten vertelde over zijn boek Wij waren ik ben, weg uit Ruinerwold. Hij besprak aan de hand van een PowerPoint-presentatie verhaal over zijn jeugd en over de periode waarin hij bezig was zich van zijn vader en diens geloofswereld los te maken. Hoe hij ‘s nachts, toen iedereen in huis sliep, voor de eerste keer in zijn leven het erf van de boerderij verliet. Hij maakte een wandeling in de nabije omgeving, met het gevoel dat hij iets zeer ongeoorloofds deed. Daarna ondernam Van Dorsten vaker dit soort stiekeme uitstapjes, waarbij hij altijd weer terugkeerde naar de boerderij.

De tekst gaat verder na de foto

Doorzetten

Op zondag 13 oktober 2019 verliet Van Dorsten definitief de boerderij waar hij jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte hij zich los van zijn mentale gevangenschap, de geloofswereld van zijn vader. Tegelijkertijd realiseerde hij zich ook dat zijn besluit consequenties voor zijn familie en de boerderij zou hebben. Maar toch zette hij door. Israël benadrukte het verschillende keren in zijn lezing: je moet durven doorzetten om uit zo’n situatie te geraken.

Aan het eind van de presentatie zagen bezoekers hoe Israël werd herenigd met zijn broers en zussen. Door veel te praten met elkaar, gevoelens te delen en samen met Jessica Villerius de televisiedocumentaire De kinderen van Ruinerwold te maken is er een hechte band onderling ontstaan.

Na afloop van de lezing was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Vervolgens was er de mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren.

Nieuws

menu