Maud de Vries leest als beste voor. Leerlinge van De Trede gaat naar provinciale finale

Carmen Haisma (links), in het midden Maud de Vries en rechts Lisa Jenema.

Carmen Haisma (links), in het midden Maud de Vries en rechts Lisa Jenema. Eigen foto

Maud de Vries van OBS de Trede in Haule is de voorleeskampioen van Ooststellingwerf. Zij las dinsdagavond in de finale in de bibliotheek van Oosterwolde een fragment voor uit het boek ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot.

Volgens de jury las ze in een goed tempo voor. Ondanks dat ze even vastliep, herpakte ze zich goed en nam ze het publiek direct weer mee in het verhaal. Maud gaat Ooststellingwerf op 10 mei vertegenwoordigen in De Skâns in Gorredijk tijdens het provinciale kampioenschap.

Samen met nog vier andere finalisten ging Maud de strijd om het voorleeskampioenschap aan. Alle finalisten lazen een fragment uit een door hen zelf uitgekozen boek voor. Ze werden beoordeeld door de jury, bestaande uit locoburgemeester Esther Verhagen, Irene Rozemeijer (directeur-bestuurder van BZOF) en Marjolein Spitteler, ontwikkelaar cultuureducatie.

Verhagen maakte de winnaars bekend. Achter Maud de Vries eindigde Lisa Jenema van OBS de Stelling in Makkinga als tweede. Ze las een fragment voor uit ‘Het eiland van de paarden’ van Helena Dahlgren. Carmen Haisma van CBS In de Kring in Oosterwolde werd derde. Zij las voor uit ‘For Girls Only’ van Hetty van Aar.

Tijdens het juryberaad vermaakte goochelaar Minze Dijksma het publiek. Ook de presentatie van de avond, die georganiseerd werd door de bibliotheek, was in handen van Dijksma.

Alle finalisten ontvingen een presentje voor deelname aan de finale. De drie winnaars kregen daarnaast een boekenbon en de kampioen ontving een paar speciale voorleeskampioensokken.