Marja Oost wint de Gouden Pluim

De dag van het ongeluk in Boijl: Marja Oost vertelt haar verhaal aan de politie. Piet Bosma

Oosterwolde - ‘Je méént het!’, reageert ze opgetogen. ‘Wat een eer dat ik gewonnen heb. Ik vind het hartstikke leuk.’ Het is duidelijk: Marja Oost (46) is blij als ze hoort dat ze dit jaar de Gouden Pluim heeft gewonnen.

Die blijk van waardering komt de buschauffeur uit Oosterwolde volgens veel mensen toe. Mensen en dieren in nood kunnen op haar rekenen. Oost won de Gouden Pluim overtuigend. Ze behaalde 411 van de in totaal 998 uitgebrachte stemmen en troefde de op de tweede plaats geëindigde Ellen Moes (202 stemmen) met een straatlengte verschil af.

Ongeluk

Haar uitverkiezing dankt ze ongetwijfeld voor een belangrijk deel aan haar kordate optreden in augustus vorig jaar. Tijdens haar dienst op lijn 17 tussen Oosterwolde en Heerenveen zag ze in Boijl op de kruising met de Bekhofweg hoe een auto net tegen een boom was gebotst. De gewond geraakte bestuurster Els de Niet (74) zat nog in het voertuig. Oost aarzelde niet en parkeerde haar bus dwars op het wegdek. Daarmee stremde ze het verkeer en werd het gevaar van een tweede botsing afgewend.

Stress

Oost opende het zijportier en zag de hevig aan haar hoofd bloedende vrouw zitten. De airbags waren door de klap tevoorschijn gekomen. Het slachtoffer kon het wrak niet verlaten. Marja Oost verleende eerste hulp door haar hoofd te verbinden. ‘In de stress kon ik in de bus de verbandtrommel eerst niet vinden. Normaal weet ik waar die ligt, zegt ze lachend.

Eerste hulp

Els de Niet was na de botsing in shock en had veel pijn. ‘Ik wist absoluut niet wat er gebeurd was. Ik dacht dat het nacht was. Alles was zwart voor mij. Marja begon meteen mij eerste hulp te verlenen’, herinnert De Niet zich. Daarna pakte Oost haar hand vast en ging met de door angst bevangen vrouw in gesprek. Dat deed ze ruim een kwartier, totdat de hulpdiensten arriveerden.

Daadkrachtig

Els de Niet hield aan het ongeluk ondermeer een gebroken knie over, waardoor ze zes weken niet kon lopen. Inmiddels maakt de inwoonster van Boijl het gelukkig weer goed. Ze is haar steun in bange tijden erg dankbaar. ‘Als iemand zo daadkrachtig ingrijpt, dat maakt indruk.’

Oma

Ze hebben elkaar inmiddels al diverse keren ontmoet. ‘We kunnen het heel goed met elkaar vinden. Dat is heel leuk’, aldus De Niet. Frappant is dat zij als twee druppels water op de oma van Marja Oost lijkt. Foto’s van beiden vertonen een treffende gelijkenis. De Niet kwam deze week speciaal naar Oosterwolde om in de remise van Arriva bij de uitreiking van de Gouden Pluim te zijn.

Dierenvriend

Dat ze zonder aarzelen te hulp schoot, is voor de Oosterwoldse iets vanzelfsprekends. In de zestien jaar dat ze nu voor Arriva rijdt, maakte de dierenvriend al diverse ‘noodstops’. De ene keer bracht ze een op de snelweg lopende hond in veiligheid; een andere keer hielp ze een op z’n rug liggend schaap weer in de benen.

Klantvriendelijk

Ook voor het uit een sloot vissen van een koe draait de attente buschauffeur haar hand niet om. Haar hulpvaardigheid wordt gewaardeerd. Dat bleek ook in 2011 toen ze door OV-klanten werd verkozen tot meest klantvriendelijke chauffeur van Nederland. Reizigers konden de meest klantvriendelijke, servicegerichte of behulpzame chauffeur nomineren. De in Appelscha geboren en opgegroeide Marja Oost werd verkozen tot mrs. Bus.

Hobby

Haar passie om in een bus te rijden zit er van jongs af aan in. Nog altijd ziet ze het rijden op de bus als een hobby. ‘Dan kom ik helemaal tot rust.’ Reizen is een andere grote hobby, maar dan niet in een bus. Oost houdt enorm van het maken van een cruise en verkende op die manier ondermeer Singapore, Maleisië, de Malediven, Dubai en Noorwegen.

Geocoachen

Als corona geen roet in het eten gooit, gaat ze begin volgend jaar naar Hongkong, de Filippijnen en Vietnam. In alle landen waar ze komt doet ze aan geocatching. De bedoeling van geocachen is dat iemand een schat of cache verstopt zodat anderen daarnaar op zoek kunnen gaan op basis van GPS coördinaten. ‘Zeg maar schatje zoeken’, legt Oost het simpel uit. Ze ging inmiddels in 28 landen op zoek en vond zo’n 8600 schatten.

Het winnen van de Gouden Pluim beschouwt ze als een hoogtepunt. Ze is de mensen die op haar stemden dankbaar. De oorkonde krijgt een mooi plaatsje in haar huis dat ze deelt met haar katten.

Nieuws

menu