Licht en warmte voor Oekraïne. Kaarsresten en blikjes gevraagd voor het front in Oekraïne

Olga bij ingezamelde kleding. Foto Jan Koops Foto: Jan Koops

Olga verblijft nu acht maanden in Nederland en woont de laatste tijd met haar twee dochters in een woning van de Protestantse Gemeente Oosterwolde. Vandaaruit blijft ze hartstochtelijk haar land ondersteunen. Haar land én haar man. Hij strijdt namelijk aan het front. Daarom zamelt ze warme herenkleding in en vooral maakt ze warmtekaarsen, die aan het front zo gewild zijn.

Het gesprek met Olga verloopt met behulp van de ook in Oosterwolde wonende Martina Hladikova die als tolk fungeert. Olga: „Mijn man is eigenlijk zeeman, maar heeft zich vrijwillig gemeld om als soldaat aan het front te vechten voor ons land.” Ze laat op haar mobiele telefoon een foto zien waar haar man met een poes in zijn armen op een tank zit. “We hebben zo mogelijk elke dag wel even contact. Ik weet dat hij vannacht weer aan het front is geweest, en ik wacht al een tijdje op een telefoontje van hem.” De hele dag staat de laptop aan met een Oekraïense nieuwszender. Olga probeert de ontwikkelingen op de voet te volgen. „Ook toen het gevaarlijk begon te worden wilde ik niet uit Oekraïne vertrekken, maar mijn man wilde dat ik met onze dochters een veilig onderkomen zocht.”

Elektriciteit uitgevallen

Door de telefonische contacten met haar man weet Olga dat er aan het front veel behoefte is aan warmte en licht, zeker nu de elektriciteit is uitgevallen. Olga: „Mijn broer werkt in zo’n elektriciteitscentrale. Die is nu helemaal stukgeschoten. Met man en macht proberen ze het stukje bij beetje weer te repareren, maar elke keer weer wordt het onmiddellijk weer vernield. Heel triest. Om de soldaten toch wat warmte en licht te geven maak ik warmtekaarsen. Op internet heb ik gezien dat een oude vrouw in Oekraïne zulke kaarsen maakte en dat idee heb ik overgenomen.”

De tekst gaat verder na de foto

Kaarsen met golfkarton Olga demonstreert in haar keuken het maken van warmtekaarsen. Op het fornuis staat een pannetje waarin oude kaarsen en kaarsresten gesmolten worden. Dan pakt ze een leeg conservenblikje en een stukje golfkarton. Ze snijdt een strook karton af net zo breed als het blikje hoog is. Dat karton wordt opgerold en in het blikje gedaan. Dan wordt het inmiddels gesmolten kaarsvet tot aan de rand in het blikje gegoten. Een kaarslont wordt er in gedaan en nadat het kaarsvet in het karton getrokken is wordt het niveau weer aangevuld tot de rand van het blikje. Als lont gebruikt Olga ook wel een stukje karton. Als het kaarsvet is uitgehard wordt op het blikje een sticker bevestigd waarop de Oekraïense en Nederlandse vlag naast elkaar zijn afgebeeld. De stickers zijn voor haar gemaakt door haar Nederlandse hulptroepen.

Zeer dankbaar

In de bergruimte staan al bijna 200 blikjes klaar om naar Oekraïne getransporteerd te worden. Bij een eerder transport zijn ook al tachtig warmtekaarsen meegegaan. „Ik krijg zoveel hulp, dat is geweldig. Ik hoop heel veel warmtekaarsen te kunnen maken, daar is veel materiaal voor nodig. Ik ben zo blij dat er hier mensen om me heen zijn die dit organiseren, dat zou ik zelf niet kunnen, en dat mensen hun conservenblikjes en oude kaarsen brengen. Met alles wat binnenkomt ben ik zo blij.” Naast deze kaarsen liggen ook vele zakken met kleding klaar. En er worden wollen sokken gestuurd die broodnodig zijn in de koude aan het front. Olga blijft met grote dankbaarheid de namen noemen van mensen die haar tot steun zijn, die helpen met inzamelen van blikjes, kaarsresten, kleding en sokken of die zelf sokken breien, en Martina, die voor haar tolkt. En Olga’s man is dankbaar dat zij en de beide dochters in Nederland zoveel steun en zorg krijgen.

Leven in één koffer

Olga: „Van de ene op de andere dag zag mijn leven er heel anders uit. Mijn hele leven zat in één koffer die ik mee kon nemen; de rest moest ik achterlaten.” Uiteraard is het vooral moeilijk dat haar man aan het front staat. Het maken van de warmtekaarsen is daarom voor haar heel belangrijk, in gedachten is ze steeds bij hem, bij de soldaten. Olga doet het als de kinderen naar school of naar bed zijn. “Ik weet dat de soldaten het koud hebben, ze slapen ook in de loopgraven. Door de warmtekaarsen kunnen ze thee maken, hun eten opwarmen en hun handen warmen.” Ze doet het niet specifiek alleen voor haar man, ze weet niet eens precies waar aan het front hij is. Maar ze weet dat haar kaarsen bij de soldaten terecht komen, en daar gaat het om. En ze hoopt natuurlijk dat ook bij haar man hulpgoederen worden afgeleverd.

Inleverpunten

Martina Hladikova: „Olga’s initiatief vindt ondertussen steeds meer weerklank en is behoorlijk aan het groeien. Wat mensen zo aanspreekt is dat je ook zelf iets kan doen voor de mensen daar in de kou, en dan heel makkelijk, door te brengen wat voor jou afval is. Het verhaal wordt enthousiast doorverteld. Steeds meer mensen leveren hun blikjes of kaarsen in of willen een inzamelpunt zijn.” Tot dusver zijn dat de protestantse gemeentes in Oosterwolde (Het Anker) en Oldeberkoop, basisscholen De Akker in Oosterwolde en De Riemsloot in Appelscha, alle locaties van de kinderopvang Voor dag en Dou en Flexkids en Coop Donkerbroek. Ook de Natuurvoedingswinkel in Oosterwolde doet mee. Ook buiten Ooststellingwerf zijn al enkele inleverpunten beschikbaar. Oosterwoldse winkeliers zijn centraal in overleg en komen mogelijk met nieuwe inzamelpunten in een aantal winkels. Ook de bibliotheek komt er mogelijk bij. Bij Het Kramenhuis op de Brink is al een hele lading kaarsen en blikken opgehaald, de daarvoor bestemde mand wacht op meer. Zuivelfabriek Wagenaar Dairy in Haulerwijk heeft wel 180 blikken geschonken.

De tekst gaat verder na de foto

Kaarsresten en blikjes

Martina Hladikova: „wie ook als inzamelpunt wil fungeren kan zich bij mij aanmelden. Eigen blikjes of kaarsresten kunnen ingeleverd worden bij een van de eerder genoemde inzamelpunten of in het krat bij Olga’s huis op Oerkampweg 17. Bij Olga kan ook kleding worden afgegeven. Alle soorten blik, groot of klein, alle soorten kaarsen en kaarsresten zijn meer dan welkom. Als een winkel of organisatie wil inzamelen: „heel graag! Het ingezamelde materiaal wordt bij u opgehaald.” Neem in dat geval contact op met Martina Hladikova: telefoon 06-13043282of via de mail: AMHladikova@hotmail.com .

Nieuws

menu