Laserpennen verjagen roeken in Oosterwolde

De nesten worden uit de bomen verwijderd. Anne Westerhof

Oosterwolde - In Oosterwolde is begonnen met het verjagen van roeken op overlastlocaties. Hiertoe zijn nesten verwijderd en op een nieuwe zogenaamde beheerlocatie bij de waterzuiveringslocatie in de bomen gehangen. Door de geur wordt de roek hiernaartoe gelokt.

Op de overlastlocaties aan de Karnakkers en de omgeving van de Kuunderhof zijn buurtbewoners gestart de roeken te verjagen met behulp van laserpennen. Om dit goed te laten verlopen hebben zij in januari hier een instructie over gehad en zijn er verjaagschema’s opgesteld. Op de Kuunderhof is het inmiddels rustig wat betreft roeken; hier en daar ontstaat er in de buurt nog wel een nest, die dan snel verwijderd wordt.

Voeren van herten

Op de Karnakkers gaat het wat moeizamer. Het veld ernaast is een plek gebleken waar veel voedsel voor de vogels beschikbaar is door het voeren van de herten. Zodra het voeren wordt beperkt tot locaties waar de roeken niet snel op af kunnen, gaat het verjagen hier waarschijnlijk makkelijker.

Sinds 2017 wordt er geklaagd over ernstige overlast van de roeken. De luidruchtige vogels melden zich een uur voor zonsopkomst en zijn actief tot het donker wordt. Ze vormen ook een bedreiging voor de lak van auto’s. Het gevolg is dat enkele buurtbewoners zelf al pogingen ondernamen om de roeken te verjagen. Dit leidde weer tot ergernis bij andere buurtbewoners, die zagen hoe de roeken een eindje verder in de straat gingen broeden.

Nieuws

menu