Laatste wereldwinkel verdwijnt na 39 jaar uit Ooststellingwerf

Het is een komen en gaan van klanten. Vrijwilliger Agnes van der Meijden geeft iemand informatie over een sieraad. Een leverancier rijdt een stapel dozen naar binnen met een steekkarretje. Nieuwe voorraad. Het is druk in de Wereldwinkel in Oosterwolde, de zaken gaan goed. Maar de Wereldwinkel stopt ermee en verdwijnt na 39 jaar uit Ooststellingwerf. Wij brachten een bezoekje aan de fair tradewinkel en bevroegen het bestuur erover.

In de Wereldwinkel van Oosterwolde (vlnr:) Klasina Prakken, Irene van den Bosch en Agnes van der Meijden.

In de Wereldwinkel van Oosterwolde (vlnr:) Klasina Prakken, Irene van den Bosch en Agnes van der Meijden. Foto: Rens Hooyenga

,,Het stoppen heeft alles te maken met de komst van de Aldi naar Oosterwolde”, vertelt Klasina Prakken. Ze is de secretaris van de Wereldwinkel en is als vrijwilliger al 26 jaar betrokken. ,,We hoorden voor het eerst over de komst van de Aldi op 3 maart. Het bedrijf kocht diverse panden, waaronder het pand waar de Wereldwinkel is gevestigd.” Ook eerlijke handel natuurlijk, maar deze fair trade viel wat rauw op het dak van de vrijwilligers. Het betekent wel het einde van hun stek. Concreet betekent het voor de Wereldwinkel dat het pand op 1 september aanstaande helemaal leeg dient te zijn.