Kunstwerf houdt themamaand over Molukse cultuur. ,,Waarom zijn ze hier? Wat is hun cultuur?”

Kunstenaar Attje Oosterhuis (rechts) in overleg met Johanna Trip over de kleding die tijdens de expositie wordt getoond.

Kunstenaar Attje Oosterhuis (rechts) in overleg met Johanna Trip over de kleding die tijdens de expositie wordt getoond. Foto: FotoTekst.nl

De maand oktober staat voor Stichting Kunstwerf volledig in het teken van de Molukse cultuur. Onder de titel ‘Mari! Sama sama (Laten we samenkomen!) - Zicht op Molukse cultuur’ worden diverse activiteiten gehouden, zoals lezingen en een workshop.

Het idee voor de themamaand is afkomstig van Marjolein Spitteler, coördinator van de Stichting Kunstwerf. „Voor velen is de aanwezigheid van Molukkers in Oosterwolde vanzelfsprekend. Er zijn echter weinig inwoners die zich in de geschiedenis van de Molukkers verdiept hebben. Ik ben zelf nieuwsgierig en was benieuwd naar hun verhaal. Waarom zijn ze hier? Wat is hun cultuur?”

Zeker geen makkelijk thema om mee aan de slag te gaan. „Maar juist daarom goed om aandacht te besteden aan deze ingewikkelde geschiedenis”, stelt Spitteler. Ze vond de verschillende werkgroepen binnen Kunstwerf, zoals Alles Rondom Taal, Filmwerf en Cultuurwerf, bereid om met haar mee te denken over de invulling van de themamaand. „Gaandeweg het proces werd iedereen steeds enthousiaster. Het voelt goed om aan dit thema aandacht te besteden. Het is immers ook een belangrijk stukje geschiedenis van Oostststellingwerf.”

Opening

De Themamaand wordt op zaterdag 8 oktober om 11.00 uur geopend met een expositie in de bibliotheek in Oosterwolde over de traditionele Molukse kleding. Naast de kleding zijn ook foto’s te zien, die het dragen van de kleding illustreren. Het beeld wordt afgewisseld met gedichten van de Molukse dichteres Animre die de kleding op een andere manier tot leven brengen. Bij de Bruna in Oosterwolde wordt in oktober een boekentafel ingericht over de Molukse cultuur. Ook in de bieb komt extra aandacht voor boeken over Molukkers.

Lezingen

Op vrijdagmiddag 14 oktober presenteert Cultuurwerf een lezing over de geschiedenis, leefwijze en het cultureel erfgoed van de AllifURU, de oorspronkelijke inheemse bevolking van de Zuid-Molukken. Deze lezing wordt verzorgd door Julius Sahureka, oprichter en woordvoerder van de Stichting Saka Mese Nusa AllifURU (vertaling: Waak krachtig over de leefwereld van het AllifURU volk). Als kind heeft hij in kamp Oranje gewoond en daarna in Oosterwolde.

Op zondag 16 oktober verzorgt Alles Rondom Taal een lezing door Kees Timmerman over de kampen Ybenheer en Oranje, met aansluitend een rondleiding door kamp Oranje in Fochteloo. De lezing zelf wordt gehouden in de Hoolten Klinte in Appelscha. Na de lezing is er een lunch met Molukse hapjes, verzorgd door Mien M. Zacherias.

In kamp Oranje vertelt de repatriant Anton Ripassa over zijn ervaringen tijdens de eerste jaren na de Indonesische onafhankelijkheidsverklaring en over zijn leven in kamp Oranje. Jan Bult, die op de boerderij naast het kamp woonde, vertelt over de contacten tussen een autochtone Stellingwerver en de mensen die vanaf de andere kant van de wereld plompverloren in Fochteloo gedropt werden. Toni Kastanja de Fretes vertelt over haar leven als meisje met de idealen van de RMS op kamp Oranje en over contacten met boerengezinnen daarbuiten.

Workshop en film

Aansluitend op de expositie in de bibliotheek geeft beeldend kunstenaar Attje Oosterhuis, geïnspireerd door de Molukse bruidskleding, op zaterdagmorgen 22 oktober een workshop, waarbij oude kleding een tweede leven wordt gegeven. Met het borduren van kralen en pailletten wordt een complete make-over gecreëerd. Deze workshop vindt plaats in de bibliotheek.

De themamaand wordt afgesloten met de film ‘Een zoon van Porto’. Filmwerf draait deze film op zaterdag 29 oktober in De Miente in Oosterwolde. De 19-jarige Bendja is geboren in Nederland, maar zijn wortels liggen in de Molukken. Hij voelt zich ‘misplaatst’ in Nederland en wil terugkeren naar Saparua om te kunnen proeven van het Molukse leven en misschien wel de plek vinden waar hij thuishoort. ‘Een zoon van Porto’ is een film van Annelotte Verhaagen.

Voor alle activiteiten moet vooraf online worden gereserveerd met uitzondering van de expositie. Die is, evenals de opening zelf, gratis te bezoeken. Kijk voor alle informatie en aanmelding op www.kunstwerf.com.