Kunstroute Ooststellingwerf staat in het teken van ‘kanteling’. 'Is het moment gekomen waarop we dingen zien die we eerder niet zagen?'

Werk van Anne Brouwer, tijdens de Kunstroute Ooststellingwerf te zien in de dorpskerk van Elsloo.

Werk van Anne Brouwer, tijdens de Kunstroute Ooststellingwerf te zien in de dorpskerk van Elsloo. Anne Brouwer

Vanwege corona kon de traditionele Kunstroute Ooststellingwerf twee jaar lang niet plaatsvinden. Het evenement staat nu weer op de agenda.

Op zaterdag en zondag 3 en 4 september tonen ruim twintig kunstenaars werk op in totaal zestien locaties in de gemeente. Bezoekers zijn tussen 11.00 en 17.00 uur welkom. Thema van de door Stichting Kunstwerf georganiseerde route is ‘kanteling’.

‘Het is fijn dat we de Kunstroute nu weer in haar oorspronkelijk vorm kunnen houden’, vertelt coördinator Marjolein Spitteler. In 2020 werd noodgedwongen gekozen voor een online kunstroute. Vorig jaar werd de route gecombineerd met andere activiteiten tijdens het Tuinfestival.

Spitteler: ‘Jaren van onrust en onzekerheid liggen achter ons. Is het moment gekomen waarop we dingen zien die we eerder niet zagen? Het moment waarop ideeën ontstaan en de wereld lijkt te kantelen. Veel kunstenaars blijken hier in deze tijd mee bezig te zijn. Het thema van de kunstroute is daarom niet voor niets ‘kanteling’. Er zijn vele kanten aan de werkelijkheid waarin we leven. Kunstenaars uit Ooststellingwerf laten ons dat zien.’

Locaties

De deuren van ateliers en expositieruimtes staan op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur open voor publiek. De toegang is gratis. Op http://www.kunstwerf.com is de complete routekaart te vinden. De locaties zijn verspreid over de gehele gemeente: van Waskemeer tot Appelscha en van Oldeberkoop tot Fochteloo.

Nieuwe locatie in de Kunstroute is onder andere de dorpskerk van Makkinga. Hier exposeren leden van Fotoclub Harambe Appelscha samen met keramiste Annet Alferink. In Donkerbroek aan de Posthuisweg 7, is de gloednieuwe expositieruimte van kunstenaar Zwannie Menger te bewonderen. Naast eigen werk zijn hier speksteenbeelden van de Frye Famkes (Els Wensink en Lies Siegersma) te zien, evenals werk van de kunstenaars Inge Poortvliet en Eke de Boer. Naast kunst wordt er op sommige locaties live muziek gebracht.

Overzicht

Overigens is er bewust voor gekozen om de kunstroute dit jaar in september te houden en niet tijdens Pinksteren, zoals eerdere edities het geval was. Spitteler: ‘De maand september had bij de meeste deelnemers de voorkeur. We gaan zien hoe het uitpakt.’

In het Kunstcafé Appelscha is de overzichtstentoonstelling van de Kunstroute Ooststellingwerf te vinden. ‘Tijdens het Tuinfestival konden we hier ook het werk van alle deelnemers tonen. Dat is toen zo goed bevallen, dat we voor de overzichtstentoonstelling nu weer voor Kunstcafé Appelscha hebben gekozen.’

Deze expositie laat duidelijk de diversiteit van de Kunstroute Ooststellingwerf 2022 zien. Van keramiek, beelden en schilderijen tot glaskunst, sieraden, linosnedes en werken van textiel en hergebruikte materialen.