Kritiek op verbinding tussen panden in Stationsstraat. ‘Een mooi beeld, maar het loopt mank’

De uitbreiding van een appartementencomplex aan de Stationsstraat in Oosterwolde is in de provinciale welstandsadviescommissie Hûs en Hiem met gemengde reacties ontvangen.

In het straatbeeld komt nu een soort hoger winkelpand terug.

In het straatbeeld komt nu een soort hoger winkelpand terug. Eigen foto

Eigenaar Theo Wijntjes van één van de tien appartementen in het naastgelegen fors ogende appartementencomplex, met daarin in ook Pearle Opticiens, heeft het aanpalende leegstaande winkelpand met bovenwoning gekocht, waar ooit o.a. Henk ten Hoor een winkel had. Dat gebouw wordt gesloopt.

In het straatbeeld komt nu soort hoger winkelpand terug, dat volgens de commissieleden en stedenbouwkundige Ruben Harm Roemeling van de gemeente prima aansluit met de andere bebouwing in de winkelstraat. Een eerder ontwerp was volgens de stedenbouwkundige veel te lomp en massaal.

Het probleem zit voor de commissie in het doortrekken van het appartement bovenin van het bestaande pand naar het nieuwe. Dat is het beoogde nieuwe appartement van Wijntjes. Tussen de panden hangt nogal prominent zichtbaar een glazen doorsteek. Er zit in feite straks één appartement in twee panden. De commissieleden van Hûs en Hiem hadden die verbinding veel liever verder naar achteren gehad, waardoor het totaal dan ook meer lijkt op twee panden.

‘Een mooi beeld, maar het loopt mank’, ‘je moet meer contrast maken tussen de panden’, ‘de plattegrond klopt niet met het beeld’. En daar was ook Roemeling het wel mee eens. Kortom, de ontwerpers van Studio JK uit Oosterwolde hebben nog wat huiswerk te doen.