Kritiek op energiesteun gemeente. 'Om iedereen een bedrag toe te kennen zoals het eerste voorstel was, gaat even te ver en is te gemakkelijk'

Het energielabel.

,,Het zou beter zijn om geld te reserveren voor de echte probleemgevallen die er zeker zullen komen.” Dat schrijft voorzitter Albert de Jong van de Bewonerscommissie Oosterwolde-Zuid aan de gemeente Ooststellingwerf. Hij is tevens energiecoach.

De Jong heeft zich verbaasd over de voorgenomen financiële energiesteun vanuit de gemeente voor minima. ,,De minimagezinnen hebben al 800 en 500 euro gekregen in 2022 wat vanuit de overheid geregeld is. Deze gezinnen krijgen ook in 2023 weer financiële steun. Moet daar dan nog een schep bovenop?”

Lopend energiecontract

Tijdens gesprekken als coach en voorzitter van de bewonerscommissie sprak De Jong redelijk veel inwoners en vaak bleek dat een groot aantal gezinnen nog een lopend energiecontact heeft en niet iets extra’s betalen voor energie. ,,Zij hebben wel de vergoeding gekregen terwijl zij geen extra kosten voor energie hebben. Natuurlijk zijn er gezinnen die in de problemen zijn of komen en deze moeten geholpen worden. Maar om dan maar iedereen een bedrag toe te kennen zoals het eerste voorstel was, gaat even te ver en is te gemakkelijk. Mensen in een energiezuinige huurwoning hebben deze extra kosten vaak niet.”

Energieteam

De gemeenteraad wil inwoners steunen die het echt nodig hebben. ,,Maar dan komt u weer op de minima en bijstandsniveau en niet iedereen heeft dat nodig. Gezinnen die daar net niet voor in aanmerking komen, vallen dan weer buiten de boot.” Het zou volgens Albert de Jong daarom beter zijn om het geld te reserveren voor de echte probleemgevallen die er zeker zullen komen. ,,Die kunnen dan een verzoek indienen bij het energieteam die de bijdrageverzoeken gaat beoordelen en advies geven over eventuele uitbetalingen. Hiermee komt het beschikbare geld op de juiste plaats en bij de juiste inwoners.”

Nieuws

menu