Kransen gelegd bij Indiëherdenking. 'We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het niet weer gebeurt’

Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van de beide Stellingwerven zijn met een groep nabestaanden van oud-Indiëgangers en veteranen naar deze herdenking geweest.

Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van de beide Stellingwerven zijn met een groep nabestaanden van oud-Indiëgangers en veteranen naar deze herdenking geweest. Eigen foto

In het Rengerspark in Leeuwarden was woensdagavond de Indiëherdenking. In de periode 1945-1962 zijn 168 uitgezonden Friezen niet teruggekeerd van hun missie in het voormalig Nederlands-Indië en/of Nieuw-Guinea.

Op de laatste woensdag van augustus worden zij herdacht. Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van de beide Stellingwerven zijn met een groep nabestaanden van oud-Indiëgangers en veteranen naar deze herdenking geweest, die dit jaar voor de 30ste keer werd georganiseerd. Er werden kransen gelegd namens de gemeenten West- en Ooststellingwerf.

De oud Leeuwarder wethouder en voormalig burgemeester van Groningen Peter den Oudsten voerde het woord. ‘Het heeft niet veel zin om nu te veroordelen wat er toen allemaal is gebeurd. Elke oorlog is een vuile oorlog. Het is wél goed om lering te trekken uit wat er is gebeurd. Dan zie je dat we er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat het niet weer gebeurt.’