Komt er asbest vrij of niet? Heel Nederland kijkt mee naar riool in Oosterwolde

Komt er asbest vrij of niet? Het riool in Oosterwolde werd donderdag door een speciaal team onder de loep genomen. Landelijk hangt veel van de uitkomsten af.

Medewerkers van het ingenieursbureau doen onderzoek naar aanwezigheid van asbest.

Medewerkers van het ingenieursbureau doen onderzoek naar aanwezigheid van asbest. FOTO RENS HOOYENGA

,,Iedereen die in deze branche actief is, is er momenteel mee bezig. Er liggen ook best wat voorbereidingen voor rioleringswerkzaamheden stil.”

Rogier van Alphen van ingenieursbureau Sweco staat donderdagochtend bij een open rioolput op de Dorprichterstraat in Oosterwolde. Met allerlei luchtmeters wordt gemeten of bij renovatiewerk in de buizen ook asbest vrijkomt. Met een robot wordt in het riool wat asbestkit weggefreesd. ,,Daarbij meten we in het riool, maar ook net erbuiten.”

Ooststellingwerf legde vorig jaar de voorbereiding stil op rioolprojecten in Oosterwolde, Makkinga en Donkerbroek, toen duidelijk werd dat in de riolen asbest was gebruikt. Het bleek te zijn verwerkt in de voegkit tussen de rioolbuizen.

Van het probleem is nog niet veel bekend, maar wel dat alle gemeenten er de komende jaren mee te maken krijgen. De asbestkit werd gebruikt bij eigenlijk alle rioleringen die tussen 1940 en 1965 zijn aangelegd, zegt Van Alphen. Het gaat eigenlijk om alle rioolbuizen van een meter lang, naar schatting zo’n 30 procent van alle rioleringen in Nederland.

Sweco onderzoekt deze week in Soest en Oosterwolde of het ‘relinen’ van het riool veilig kan. Bij dat renovatiewerk, waarbij een nieuwe buis wordt aangebracht binnenin de verouderde rioolbuis, is het vaak nodig om oud rioolkit weg te frezen.

Van Alphen verwacht volgende week de uitkomsten van het onderzoek. ,,Als blijkt dat er geen asbest vrijkomt, dan kunnen deze werkzaamheden voor deze gemeenten worden vrijgegeven.” Mocht er wél asbest vrijkomen, dan moet het strikte asbestprotocol worden gevolgd. Het kan alle renovatiewerk zomaar enkele tientallen procenten duurder maken.

Naast het renovatiewerk wordt momenteel ook gekeken naar projecten waarbij de gehele riolering moet worden vervangen. Van Alphen zegt dat het erop lijkt dat dat veilig kan, maar dat het onderzoek nog niet klaar is. ,,We moeten het eerst goed meten.”

De afgelopen decennia zijn in heel Nederland waarschijnlijk al vele honderden kilometers aan dergelijke rioolbuizen weggehaald, toen nog niet bekend was dat er ook asbest in zat. Of de mensen die daaraan hebben gewerkt ook gevaar hebben gelopen? Vooralsnog lijkt het er niet op, zegt Van Alphen. ,,Maar wat denk je van degenen die het ooit hebben aangelegd. Zij hebben het asbest handmatig gemengd met de kit. Voor hen is het gevaar sowieso veel groter geweest.” Maar, zegt hij, het is al zolang geleden dat de meeste van die mensen inmiddels zijn overleden.

Volgens Gert-Jan Warrink, die zich bij Ooststellingwerf bezighoudt met de rioleringen, is het onderzoek spannend voor de gemeente. De uitkomst kan financieel best wat gevolgen hebben.

De interesse in de uitkomsten is ook landelijk groot, weet Van Alphen. Bij gemeenten, maar ook bij rioleringsbedrijven. ,,Je kunt in dit geval wel zeggen: alle ogen zijn gericht op Kwatta.”