Kinderen maken kennis met de bij. Leerlingen maken ‘zaadbommetjes’ van klei, grond en bloemenzaden

Vrijwilligers laten kinderen kennismaken met de wereld van de honingbij en die van de wilde bij.

Vrijwilligers laten kinderen kennismaken met de wereld van de honingbij en die van de wilde bij. Anne Westerhof

Leerlingen van OBS de Riemsloot bezochten dinsdagochtend het Iemkershuus in Oosterwolde. Dit bezoek en dat van de leerlingen van OBS de Toekan een week eerder, was de aftrap van het project bijen van het programma ‘Wortels & Vleugels’ voor alle basisscholen in Ooststellingwerf.

Vrijwilligers van de Imkersvereniging Ooststellingwerf lieten de kinderen op allerlei manieren kennis maken met de wereld van de honingbij en die van de wilde bij. Zo maakten de kinderen ‘zaadbommetjes’ van klei, grond en bloemenzaden, waarmee ze hun eigen tuinen bloemrijker kunnen maken. Ook bekeken de kinderen een bijenkast met een compleet bijenvolk, waar een imker van alles over vertelde.

Het meest enthousiast waren de kinderen over een zoekplaat met imkermaterialen die bij elkaar gezocht moesten worden in het Iemkershuus. Een van de imkers gaf uitleg over waar alles voor dient, zoals bijvoorbeeld de honingslinger.

Tijdens het programma ‘Wortels & Vleugels’ bezoeken leerlingen van groep 1 tot en met 8 organisaties of bedrijven die te maken hebben met natuur, biodiversiteit of duurzaamheid. Aansluitend zijn er kunstprojecten, waarbij kinderen de opgedane kennis kunnen verwerken. Het programma is ondergebracht bij Kunst & COO, de organisatie die het kunst- en cultuuronderwijs in Ooststellingwerf verzorgt.