Ketting geeft kleding tweede kans. 'Soms neem je meer, soms geef je meer'

Marieke Onnink heeft de eerste kledingtas samengesteld. Eigen foto

Marieke Onnink heeft in Oosterwolde een afdeling van de populaire Kettingkledingruil opgezet. Dit is een initiatief waarbij mensen tassen met kleding aan elkaar doorgeven en zo, coronaproof en duurzaam, hun nog nette kleding een tweede kans geven en meteen nieuwe contacten opdoen.

De eerste kledingketting in Oosterwolde gaat binnenkort van start. Er zijn inmiddels voldoende deelneemsters. De huidige kledingketting is opgezet voor maat 34 tot 44. Als er voldoende animo is, kan er ook een tas voor maat 44+ worden opgestart.

Op een route rouleren er een aantal tassen met kleding. Als er een tas wordt gebracht, heeft de ontvanger maximaal drie dagen om te shoppen, voordat die zelf de tas weer naar het volgende adres op de route brengt. Marieke Onnink, die van Amsterdam is verhuisd naar Oosterwolde: ‘Je mag uit de tas nemen wat je wil, en je mag mooie kledingstukken terug stoppen die jij niet maar draagt. Dit hoeft niet 1 op 1, soms neem je meer, soms geef je meer, c’est la vie.’

Foto

Wel wordt gevraagd kritisch te zijn op kleding die in de tas wordt gestopt: verwassen, gepilde, gevlekte of kapotte items horen er niet in thuis. Onnink: ‘Het is leuk om een foto met je nieuwe aanwinst in de bijbehorende WhatsApp-groep te delen.’

Amsterdam

De Kettingkledingruil is een initiatief van vrouwen uit Amsterdam-Noord en is inmiddels in tientallen plaatsen een groot succes. De Amsterdammers schreven een handleiding, waarmee anderen het systeem in eigen buurt kunnen opzetten. De Kettingkledingruil in Amsterdam Noord begon tijdens de eerste lockdown als lokaal coronaproof alternatief voor live kleding ruilen. Er zijn nu meer dan 285 kledingruilkettingen en ruim 10 000 deelnemers verspreid over het hele land. De eerste mannen kledingruil ketting is inmiddels ook een feit.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via www.kettingkledingruil.nl