Jubileumtas Poiesz leidde Belgische politie naar Kringloopcrimi’s uit Oosterwolde

De Kringloophal aan de 13 Aprilstraat in Oosterwolde, waar de politie eind februari 2020 een inval deed vanwege wapenhandel. FOTO RENS HOOYENGA

Via een plastic tas met erop de tekst ‘95 jaar Poiesz’ kwam de Belgische politie uit bij de Oosterwoldiger Kringloopcrimi’s.

De jubileumuitgave stond in de woning van een vrouw uit de buurt van Antwerpen die zichzelf in haar voet had geschoten (,,letterlijk en figuurlijk’’, zo citeerde rechter Kees Post). De politie werd gewaarschuwd en vond vervolgens de tas met erin vier vuurwapens, acht handgranaten, 1 kilo semtex en een ontstekingsmechanisme in de vorm van een mobiele telefoon.

Erop zaten sporen van een aantal ‘kringloopverdachten’, onder wie de 36-jarige man uit Beilen die maandag voor de rechtbank verscheen. Hij begreep niet hoe die erop waren gekomen.

Hij stond - in de tijd dat hij als onder meer wapenbezorger voor de hoofdverdachte uit Oosterwolde werkte - stijf van de cocaïne. Hij kreeg de drugs bij wijze van salaris. Voor de rest verrichte de man arbeid tegen kost en inwoning. Een enkele keer kreeg hij shag of kleding.

Voor de kringloop- oftewel de Ultegrazaak zijn dertien zittingsdagen uitgetrokken voor veertien drugs-, wapen- en mensenhandelverdachten. Daarvan zitten er nog drie vast.