Jack Werkman (VVD) voorgedragen als nieuwe burgemeester van Ooststellingwerf

Jack Werkman (VVD) is wethouder in de gemeente Sluis. Foto Gemeente Sluis

Jack Werkman is door de gemeenteraad van Ooststellingwerf voorgedragen als nieuwe burgemeester. Werkman is momenteel wethouder in de Zeeuwse gemeente Sluis.

Werkman was eerder voor de VVD politiek actief in de Provinciale Staten van Zeeland en de gemeenteraad van Tholen. De Zeeuw begon zijn politieke carrière namens de SGP in de gemeente Steenbergen.

Hij neemt het stokje over van waarnemend burgemeester Sandra Korthuis. Zij verving tijdelijk Harry Oosterman, die bijna zestien jaar burgemeester van Ooststellingwerf was.

,,Zeer vereerd dat de gemeenteraad van Ooststellingwerf mij heeft voorgedragen als hun nieuwe burgemeester”, laat Werkman op Twitter weten. ,,Ik kijk uit naar de samenwerking en heb er veel zin in.”

Twee kandidaten

Op de burgemeesterspost solliciteerden negentien personen. Na een selectieprocedure bleven twee kandidaten over. De gemeenteraad koos Werkman als beste kandidaat.

De voordracht van de gemeenteraad wordt aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De beëdiging van de nieuwe burgemeester staat gepland op 17 april.

Vakantie

Werkman is sinds 2014 wethouder in de gemeente Sluis namens de VVD en woont in Waterlandkerkje. Het gezin Werkman leerde Ooststellingwerf kennen tijdens enkele vakanties. Jack is getrouwd met Arjanne en zij hebben twee zoons.

Sluis

Werkman begon zijn werkzame leven in het bedrijfsleven in verschillende commerciële functies. Zijn politieke carrière startte hij namens de SGP in de gemeente Steenbergen. In 2006 verhuisde hij naar Scherpenisse, waar hij zich een jaar later aansloot bij de VVD. Na een periode als raadslid en fractievoorzitter, werd hij ook statenlid. Vanuit zijn statenlidmaatschap bij de provincie Zeeland werd hij dus negen jaar geleden wethouder en eerste locoburgemeester in de gemeente Sluis.

Veelzijdige plattelandsgemeente

Inmiddels is Werkman dus al meer dan 20 jaar actief in de lokale en regionale politiek. Voor Werkman is Ooststellingwerf ,,een veelzijdige plattelandsgemeente waar het bruist van activiteiten. Dit alles te midden van bossen en natuurgebieden met een verscheidenheid aan dorpen die elk hun identiteit hebben. Dit maakt Ooststellingwerf de ideale plek om goed te wonen, werken en recreëren.”

Frontlinie

Op de website van de VVD in Sluis meldt Werkman nog iets meer over zichzelf: ,,Niet vanaf de zijlijn roepen maar zelf in de frontlinie staan en de verbinding met de samenleving aangaan. Dat is mijn passie waardoor ik elke dag weer de energie krijg om er samen iets moois van te maken. Daarbij ook wetend dat je het nooit voor iedereen goed zal doen. Respect voor elkaars standpunten is hierbij wat mij betreft een belangrijk uitgangspunt. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn om wel samen stappen te maken. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden.’’

Negentien kandidaten

Henk Dongstra schetste in het kort de procedure die was gevolgd. Hij herinnerde er aan dat er na het openstellen van de vacature er 12 mannen en zeven vrouwen hadden gesolliciteerd. De behandeling van de sollicitanten ging daarna vertrouwelijk. Dongstra wilde alleen wat zeggen over het proces. Hij zei dat met respect voor elkaars standpunten de vertrouwenscommissie als een team op zoek ging naar de meest gewenste kandidaat. Hij was trots over hoe dat gegaan is. Als alle processen voortaan verlopen zoals deze, dan mag de nieuwe burgemeester zijn handen dichtknijpen, zo was zo ongeveer de strekking van zijn verhaal.

Henk Dongstra: ,,Als vertrouwenscommissie hebben wij Jack Werkman als een betrokken, open en transparante bestuurder leren kennen. Hij heeft affiniteit met plattelandsgemeentes van onze omvang en is zeer sterk gemotiveerd om burgemeester te worden van de gemeente Ooststellingwerf.’’

Nieuws

menu