Invullen van vacatures kost gemeente Ooststellingwerf veel moeite. 'Het helpt dat we als werkgever een goede naam hebben'

Het gemeentehuis in Oosterwolde.

Het gemeentehuis in Oosterwolde. Lourens Looijenga

De raadsfractie van het CDA maakt zich zorgen over vacatures die openstaan bij de gemeente Ooststellingwerf. Een vacature ontstaat meestal omdat een medewerker vertrekt naar ander werk. Dat kan intern zijn in OWO-verband, intern binnen de gemeente of extern.

Uit antwoord op vragen van het CDA blijkt dat er nu zes vacatures openstaan. Alle vacatures veroorzaken in meer of mindere mate een onderbreking van het werkproces. Het komt voor dat zittende medewerkers dan taken over moeten nemen, maar dat gebeurt volgens het college niet op grote schaal. Het komt vaak voor dat de medewerker al vertrokken is, voordat het werving en selectieproces is afgerond.

Tijdelijk

Steeds vaker wordt er voor gekozen om een vacante functie eerst tijdelijk in te vullen, zodat de gemeente de tijd heeft voor het zoeken naar een geschikte kandidaat. Dat kost de gemeente meer geld, omdat inhuur nou eenmaal duurder is. Deze meerkosten kunnen in Ooststellingwerf meestal worden opgevangen binnen de salarisbegroting. Het duurt volgens het college kortom in deze tijd soms langer om een goede kandidaat te vinden voor een vacature. Er komen ook minder sollicitaties binnen.

OWO

,,Daarom zijn we nu bezig met nieuwe manieren om de arbeidsmarkt te benaderen en nemen we ons werving en selectieproces kritisch onder de loep. Ook kijken we in OWO-verband naar samenwerkingsopties en naar onze arbeidsvoorwaarden en ontwikkelmogelijkheden zodat we onze medewerkers aan ons binden en blijvend boeien. Gelukkig lukt het ons nog steeds om vacatures in te vullen. Het helpt dat we als werkgever een goede naam hebben. We geven medewerkers veel ruimte en verantwoordelijkheid om van betekenis te kunnen zijn voor onze inwoners. Dat maakt ons nog steeds aantrekkelijk. En dat willen we graag zo houden. “