Hoe krijgen burgers meer invloed op de politiek? ‘Organiseer een burgerberaad'

G1000 houdt sinds 2013 overal in Nederland burgerberaden.

G1000 houdt sinds 2013 overal in Nederland burgerberaden. Eigen foto

Is de huidige democratie waarbij een zeer kleine groep (2%) gekozen vertegenwoordigers maatregelen oplegt aan een veel grotere groep (98%) nog wel van deze tijd? Nee, zeggen Hans Westrik uit Schagen en Harm van Dijk uit Amersfoort. Volgens hen moeten inwoners veel meer invloed hebben.

Dinsdag 21 september in het Biosintrum in Oosterwolde laten pleitbezorgers Hans Westrik en Harm van Dijk belangstellenden kennismaken met het Burgerberaad en het G1000Café. De avond begint om 20.00 uur en is ook digitaal te volgen.

Westrik richtte http://www.mijnburgerberaad.nl op. Van Dijk is de man achter de stichting http://www.G1000.nu , die sinds 2013 overal in Nederland burgerberaden organiseert. Beiden pleiten voor een andere democratie. Westrik: ‘In onze gemeente Schagen zijn we niet gelukkig met de wijze van voorlichting en inspraak met besluitvorming, omdat er te weinig burgerparticipatie is. Laat de gemeenteraad een projectgroepje formeren die bijvoorbeeld de hand aan de ploeg slaat. Van Dijk: ‘Organiseer een Burgerberaad in Ooststellingwerf. Wij hebben veel geëxperimenteerd en geleerd hoe we dit aan moeten pakken. Het is een kwestie van samen voor Ooststellingwerf de juiste vorm te vinden.’

Aanmelden: secretaris@pvdaooststellingwerf.nl