Historische Vereniging Oosterwolde houdt tentoonstelling over 77 jaar bevrijding. Indrukwekkende materialen maken expositie de moeite waard
De opening van de tentoonstelling. Henk Vondeling
Het zijn enkele van de vele krenten in de pap van de expositie over 77 jaar bevrijding in Oosterwolde. Wethouder Esther Verhagen opende de tentoonstelling in de bibliotheek in Oosterwolde op 13 april, de exacte bevrijdingsdag.
Vrijheid niet vanzelfsprekend
Jan Russchen, de voorzitter van de organiserende Historische Vereniging Oosterwolde, is blij dat de tentoonstelling eindelijk door kan gaan. ‘Het heeft twee jaar geduurd, maar vanwege corona konden we het niet eerder laten plaatsvinden.’ Hij benadrukt hoe belangrijk het is om oorlogsverhalen door te vertellen en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. ‘Kijk maar naar de oorlog in Oekraïne.’
Wethouder Esther Verhagen vult hem aan in haar speech: ‘In de gemeente hebben we momenteel zestig gezinnen uit Oekraïne ondergebracht. Moeders, kinderen, opa’s en oma’s. Ik heb diverse keren gezien dat de kinderen – vaak bleek en mager – een warm welkom krijgen op de basisscholen. Nederlandse kinderen slaan een arm om ze heen en dat is belangrijk. Vrede en veiligheid is kwetsbaar en daarom is deze expositie zo belangrijk.’ Ze bedankt de vereniging ervoor, waarna ze overgaat op de officiële opening: het onthullen van een vitrine vol waardevolle spullen, herinneringen. Het doek wat ze er vanaf trekt is een tafelkleed uit 1940.
De tekst gaat verder na de foto
Bevrijdingsbeker
Er ligt rookwaar in de vitrine. Rokersgoed dat stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Een originele foto van Eisenhouwer ligt er tentoongesteld. Een winterhulp collectebus en armbanden van onder meer de geneeskundige dienst en de ordedienst. Er ligt naast de helm van het Nederlands leger ook een artillerie pet. Een gasmasker bus. Levensmiddelenkaarten. Veel spullen uit de collectie van Henk Bron, laat de voorzitter weten. En Verhagen ziet iets bekends. Een bevrijdingsbeker. ‘Daar heb ik vroeger bij mijn oma ook regelmatig uit gedronken’, zegt ze.
Borden en dagboeken
Het blijft niet bij de vitrine. Er staan langs de ramen zeven borden met aan weerszijden foto’s, krantenartikelen uit diverse kranten, fragmenten uit dagboeken van mannen uit Oosterwolde. Simon Ebbes is één van hen. Hij werd tewerkgesteld in Duitsland en deed zijn verslag. Ook valt er te lezen uit het dagboek van R. Bonder. Hij was destijds het hoofd van de ULO. Er vallen alleen pagina’s uit 1940 te lezen, want de bladzijden daarna zijn er abrupt uitgescheurd, staat erbij. Verordeningen, foto’s van het Duitse leger dat zich terugtrekt, documenten in mappen, inkijkexemplaren. Er liggen boeken. De liefhebber kan uren spenderen op de tentoonstelling in de bibliotheek in Oosterwolde.