'Het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn.' Ooststellingwerf heeft aandacht voor LHBTIQ+ op Coming Out Day

Wethouder Esther Verhagen van Ooststellingwerf hijst de vlag. Gemeente Ooststellingwerf

Het is maandag 11 oktober internationale Coming Out Day; de dag waarop er aandacht is voor mensen die willen vertellen dat ze bijvoorbeeld homo, lesbisch of biseksueel zijn. Door het hele land worden regenboogvlaggen gehesen om hier samen bij stil te staan.

In Oosterwolde hangt vandaag de Progress Flag. Deze werd gehesen door wethouder Esther Verhagen. “Onze inwoners vormen met elkaar de samenleving. Het is in die samenleving belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht genderidentiteit, afkomst of seksuele voorkeur. Dat is normaal maar helaas niet vanzelfsprekend. En daarom hijsen wij de vlag voor het gemeentehuis. Omdat we aan iedereen willen laten weten dat we je zien, dat je mag zijn wie je wilt zijn en dat je erbij hoort” benadrukt Verhagen.

Jong geleerd

De gemeente vroeg jongeren wat zij belangrijk vinden rondom de onderwerpen genderidentiteit,seksuele voorkeur en afkomst. Inmiddels is de gemeente in gesprek met een aantal van die jongeren. Zij hebben allemaal ideeën om de bewustwording rondom en de acceptatie van de LHBTIQ+ in de gemeente te versterken. Bijvoorbeeld richting Paarse Vrijdag op 10 december, de dag waarop mensen door het dragen van de kleur paars hun solidariteit aan de LHBTIQ+ tonen.

Wethouder Verhagen: “Het is zo mooi om te zien dat jongeren hier gedreven mee bezig zijn. En dit ook krachtig willen uitstralen. Accepteren dat mensen zichzelf zijn én dat we allemaal verschillen is een basisvoorwaarde voor een inclusieve samenleving. En dat onze jongeren daar zo actief en bewust mee bezig zijn, daar kunnen we volgens mij allemaal wel iets van leren.’

Progress Flag

De Progress Flag is een uitbreiding op de regenboogvlag, die wereldwijd het symbool is voor deLHBTI+ gemeenschap. Grafisch ontwerper Daniel Quasar heeft de Progress Flag in het leven geroepen om een grotere focus te leggen op inclusie en voortgang. De Progress Flag geeft met zijn aangepaste kleurstelling de diversiteit binnen de gehele regenbooggemeenschap aan, inclusief de gemarginaliseerde groepen. De vlag is opgebouwd zoals de oorspronkelijke regenboogvlag, maar er zijn vijf nieuwe kleuren aan toegevoegd: zwart, bruin, lichtblauw, roze en wit. Deze staan voor de transgender gemeenschap en de zwarte en gekleurde LHBTI+’ers. De nieuwe kleuren zijn in een pijlvormgegeven en representeren het concept van vooruitgang.

Nieuws

menu