Herontwikkeling winkelgebied Oosterwolde kan van start

De gemeente en ontwikkelaar presenteren plannen voor winkelgebied Oosterwolde. Hier projectontwikkelaar Barry Veenstra. Rens Hooyenga

Oosterwolde – Het even geduurd, maar de herontwikkeling van het winkelgebied gaat serieus gestalte krijgen. Op de plek waar nu de Scapino zit, komt een nieuw pand met een Lidl van 2300 m2 met daarboven 44 zorgappartementen en vier koopappartementen.

 Naar de voormalige plek van de Poiesz in het centrum verhuizen de Scapino en de Action.

Projectontwikkelaar van de nu vaststaande plannen is Compagnon B.V., onderdeel van bouwbedrijf De Jong uit Oosterwolde. Namens het bedrijf lichtte Barry Veenstra dinsdagavond tijdens een informatieavond de plannen toe, die vallen binnen het zogeheten Masterplan Oosterwolde.

Panden aan 13 aprilstraat worden gesloopt

Om de nieuwe Lidl mogelijk te maken zijn door de projectontwikkelaar panden aan de 13 Aprilstraat (ondermeer de voormalige Friesland Bank) en de Snellingerdijk aangekocht. Vier panden naast de Scapino worden gesloopt.

Nieuwe parkeerplaatsen en passage worden aangepakt

Ook wordt aan een plan gewerkt voor de herinrichting van het Brugkampwegparkeerterrein (het parkeerterrein bij de huidige Lidl). Dat krijgt dezelfde uitstraling als het Stipeplein. De hele passage wordt onder handen genomen. Bij de nieuwe Lidl komen 174 parkeerplaatsen.

De projectontwikkelaar zorgt voor de locatieontwikkeling en de commerciële en vastgoedonderdelen van de plannen. De gemeente faciliteert en maakt de ontwikkelingen mogelijk. Zij is verantwoordelijk voor de herinrichting van de openbare ruimte, zoals de infrastructuur en het parkeerterrein.

Oosterwolde krijgt er krachtige economische motor bij

Barry Veenstra van De Compagnon B.V. is trots dat hij de plannen nu kan delen. “Met de herontwikkeling willen we een prettig en gastvrij winkelgebied creëren. Oosterwolde krijgt er een krachtige economische motor bij. Met als uiteindelijk resultaat: een bovenregionale uitstraling en meer bezoekers. Zowel grote als kleine winkeliers hebben elkaar nodig om meer traffic te genereren. Met dit uitvoeringsplan willen we daar een grote bijdrage aan leveren.”

Gemeente zet de kaders

Wethouder Sierd de Boer is erg enthousiast over de plannen. “Als gemeente zetten we de kaders en dit wordt vervolgens ook nog eens lokaal opgepakt, geweldig. De plannen maken Oosterwolde centrum toekomstbestendig en passen uitstekend bij de ideeën voor een compact kernwinkelgebied.

Ook Aldi aast op Oosterwolde

Volgens De Boer wil supermarkt Aldi graag naar Oosterwolde komen en heeft het oog laten vallen op het vrijkomende pand van de Lidl. Dat is nog niet in kannen en kruiken. Eigenaar van het beoogde pand is Achmea.

Omwonenden reageren positief

De gemeente had vandaag 140 omwonenden uitgenodigd on kennis te nemen van de plannen. Die vielen in de smaak. Er waren, zo meldt wethouder De Boer, alleen positieve reacties. De verhuizing van Scapino en de Action naar het gebouw van Poiesz kan voor de jaarwisseling zijn beslag hebben. 'Voor de feestdagen moet dat klaar zijn', aldus Sierd de Boer.

Er moet nieuw bestemmingsplan komen

De bouw van de Lidl laat langer op zich wachten. Er moet een nieuw bestemmingsplan komen om dat mogelijk te maken. Dat gaat minstens een jaar duren.

 

 

Nieuws

menu