Haerenkwartier wordt een hele groene wijk

Het Haerenkwartier wordt een opvallend groene wijk.
Vanaf 2020 zijn er 44 levensloopwoningen gebouwd en nog eens 115 gezins -en 11 seniorenwoningen. In december zijn de laatste woningen van deze eerste gasloze wijk van Ooststellingwerf opgeleverd. De meeste woningen zijn door Actium weer verhuurd. De helft van de bewoners is in de wijk gebleven.
De wensen van de bewoners zijn nu verwerkt in de verdere afronding van de wijk. Die plannen van ontwerper en landschapsarchitect Martijn Tillema (Buro Beuk) werden dinsdagavond gepresenteerd aan de gemeenteraad en meekijkende bewoners. Als gevolg van corona zonder Tillema. Op het gebied van de openbare inrichting wordt volgens dorpencoördinator Oscar Weehuizen ingezet op het verminderen van tuinen als privéruimte. De wens is dat tuinen meer een openbaar gebruik krijgen.
Er komt opvallend veel gras in de groene wijk als contrast met de gekleurde woningen. Er zijn wel kleurrijke borders met insecten- en diervriendelijke vaste planten en vakken met heesters. Er wordt zelfs deels geparkeerd op grasbetontegels, waar ook de maaimachine overheen kan. Bomen worden zoveel mogelijk gerespecteerd, al wordt er ook wel wat gekapt. Er komt volgens Weehuizen echter meer groen in de wijk dan dat er ooit is geweest.
In het middengebied van de verkeersluwe wijk komt een ‘wadi’, een verlaging in het groen waar vanaf de straat het regenwater kan heenlopen, zodat het niet het riool belast. De wadi biedt met stapstenen ook de mogelijkheid voor ‘natuurlijk spelen’. Verder komen er pleinen (Ketelhuis), groene ruimtes, achterpaden, parkeerplekken in de hele wijk bij de deuren en betere speelvoorzieningen van robiniahout. Met de komst van een pannakooi gaat een grote wens van de wijkbewoners in vervulling.
Het Ketelplein wordt de ‘representatieve huiskamer van de buurt’ met voldoende zitgelegenheid. In de Buurthuiskamers (in het Ketelhuis) kunnen mensen terecht voor een kop koffie, een maaltijd, een goed gesprek of bijvoorbeeld tweedehands kleding. De gemeente huurt volgens Weehuizen het pand voor een appel en een ei van Actium.
Er is bij het gebouw ruimte voor een moestuin, maar ook ruimte voor bloemen, kruiden en fruit. Het buurthuis zelf zou een muurschildering verdienen of een likje groene verf. Vooral de snelheid van het verkeer krijgt extra aandacht met o.a. drempels en een plateau bij het Ketelplein. Er wordt ingezet op scheiding van gebruikers.
De aanbesteding is volgende maand. Weehuizen hoopt dat er nog voor de zomer met de werkzaamheden gestart kan worden. De aanpak van de woonomgeving gaat ongeveer een jaar duren. De raad had al begin 2018 voor het openbare gebied in de wijk twee miljoen euro uitgetrokken.