Haerenkwartier: ‘het is hard gegaan’

De nieuwe woningen zijn verdeeld over 27 woonblokken.

De nieuwe woningen zijn verdeeld over 27 woonblokken. Eigen foto

De vernieuwing van het Haerenkwartier in Oosterwolde zit in de laatste fase. De eerste blokken zijn al lang bewoond, aan de laatste blokken wordt volgens wethouder Fimke Hijlkema de laatste hand gelegd.

‘Wat is dat achteraf toch snel gegaan met het uit de grond stampen van 170 nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen.’ De 115 eengezinswoningen en 11 seniorenwoningen zijn met een hoge bouwsnelheid gerealiseerd: slopen en herbouwen van 126 woningen in 40 werkdagen. Ze zijn verdeeld over 27 woonblokken, die voor het overgrote deel op dezelfde plek zijn teruggebouwd. Vervolgens konden bewoners zo snel mogelijk weer terug naar hun nieuwe woning, voor zover ze dat wilden. Er zijn ook veel nieuwe bewoners.

Energieneutraal

Samen met de bewoners was er voor nieuwbouw gekozen, in plaats van renovatie. Anders was er over 20 jaar weer een probleem geweest. De nieuwe woningen zijn gasloos en energieneutraal en voldoen volledig aan de nieuwe eisen met betrekking tot daglicht, geluid, ventilatie en isolatie.

Op de schop

De laatste beukenhaag wordt deze week geplant. De buurt wordt van de directe omgeving gescheiden door groen, dat de eigen aard en sfeer van de plek versterkt. ‘Als de bouw helemaal is afgerond komt de openbare ruimte aan de beurt. Wegen, groen, riolering, alles gaat op de schop. Maar uiteindelijk kunnen we met elkaar heel trots zijn op deze mooie nieuwe wijk.’