Gezondheidscentrum in Oosterwolde houdt open dag: 'Verrast door het grote aanbod zorgaanbieders'

Huisarts Henrieke Geertsma heeft tijdens de open dag heel wat knuffelbeesten verzorgd. FotoTekst.nl

Huisarts Henrieke Geertsma heeft tijdens de open dag heel wat knuffelbeesten verzorgd. FotoTekst.nl

Achttien zorgaanbieders in het Gezondheidscentrum Oosterwolde gaven zaterdagmiddag een kijkje achter de schermen. De open dag werd goed bezocht. „Ik ben verrast door het grote aanbod zorgaanbieders”, reageert Annie Bosma uit Oosterwolde. Zij was zeker niet de enige.

„We hebben van heel veel bezoekers gehoord dat ze niet wisten wat hier allemaal in het Gezondheidscentrum zit”, vertelt Erwin Veenma van Veenma Hoortechniek. „De reacties waren goed. De mensen zijn blij dat al die zorg hier in hun eigen dorp beschikbaar is.”

Door de organisatie was een duidelijke route uitgezet. Er werd gestart op de tweede verdieping, waar onder meer de anderhalvelijnszorg is gevestigd. Bij deze regiopoli worden onder andere kleine chirurgische verrichtingen uitgevoerd. „Mensen reageren positief en vinden het mooi dat deze zorg zo lokaal wordt aangeboden”, vertelt Daphne van Kalken die samen met de gepensioneerde huisartsen Wim Brunninkhuis en Bert Brouwer de anderhalvelijnszorg in Oosterwolde heeft opgezet.

Een verdieping lager gaven vijf zorgaanbieders uitleg over hun diensten. Ook kon hier een gezonde snack worden gehaald. Alle bezoekers hadden hiervoor bij de ingang een consumptiebon ontvangen.

Nieuwsgierigheid

Op de benedenverdieping trok onder andere de apotheek veel belangstelling. „Leuk om hier een kijkje te nemen”, zegt Alberta Jonkers, die samen met haar man Sipke naar de open dag is gekomen. „We zijn hier gewoon uit nieuwsgierigheid, maar het heeft ons handige informatie opgeleverd.” Ze doelt hiermee onder andere op uitleg over het gebruik van de Servilocker. Hieruit kunnen 24/7 medicijnen opgehaald worden. „Ik vond het altijd wat eng, maar durf het nu wel een keer te proberen.”

Bij Fysio Centrum Vitaal lieten tientallen bezoekers een echo van hun pols maken. Dit apparaat wordt in de praktijk ook gebruikt om bijvoorbeeld een schouder of knie te onderzoeken. „Iedereen vond het erg interessant”, zegt praktijkeigenaar Peter Boers. „We hebben veel informatie kunnen geven, bijvoorbeeld ook over onze shockwavetherapie en dry needling.”

Bij de huisartsenpraktijk waren vooral veel kinderen te vinden. Zij konden daar hun zieke knuffel laten behandelen. Bovendien was er een enorme teddybeer te winnen. Degene die de leukste naam voor de beer heeft bedacht, mag deze reuzenknuffel straks mee naar huis nemen. De winnaar wordt deze week bekendgemaakt.