Gemeente scheldt schulden van slachtoffers toeslagenaffaire kwijt. ‘We zorgen voor rust en verlichting’

Wethouder Esther Verhagen. FOTO LOURENS LOOIJENGA

Ooststellingwerf scheldt gemeentelijke schulden van gedupeerden van de toeslagenaffaire kwijt. Het kabinet werkt al een tijd aan de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen. De gemeente sorteert hier nu alvast op voor.

De Verzamelwet moet ondersteuning en tegemoetkoming bieden aan de gezinnen die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire. De ondersteuning van gedupeerde gezinnen is in Ooststellingwerf tot dusver uitgevoerd via maatwerk. In individuele gesprekken met gedupeerden is gekeken naar wat nodig was.

Dit maatwerk is niet in alle gevallen een uitkomst. Daarom heeft de gemeente besloten de gemeentelijke schulden kwijt te schelden, zeker nu de wet nog een tijdje op zich laat wachten. De verwachting is dat de wet er dit voorjaar is.

Grote fouten

Wethouder Esther Verhagen uit haar zorgen: ‘Ook in Ooststellingwerf wonen gezinnen die jaren onterecht als fraudeurs zijn aangemerkt. De Belastingdienst heeft grote fouten gemaakt met het toekennen, stopzetten en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag. Slachtoffers hebben hierdoor ook schulden bij de gemeente gekregen. Door die schulden kwijt te schelden, zorgen we voor rust en verlichting van de problemen die deze inwoners de afgelopen jaren onterecht hebben moeten ondergaan.’

Het gaat om openstaande vorderingen binnen het belasting- en sociaal domein. Het betreft vorderingen op naam van een ouder of de toeslagpartner van de ouder die als gedupeerde is aangemerkt door de belastingdienst.

Nieuws

menu