Gemeente heeft geen geld voor fietspad: waterberging bij zonnepark langs N381

Aanleg van een groot zonnepark langs de N381 tussen Oosterwolde en Appelscha.

Aanleg van een groot zonnepark langs de N381 tussen Oosterwolde en Appelscha. Foto: @

Er komt geen fietsverbinding tussen Appelscha en het Ecomunitypark in Oosterwolde. De aanleg van het fietspad gaat niet door, omdat er geen geld beschikbaar is voor het deel dat de gemeente zou moeten realiseren.

Vorig jaar is het zonnepark langs de N381 bij Oosterwolde aangelegd. In de landschappelijke inpassing werd de mogelijkheid opgenomen een fietspad aan te leggen tussen het naastgelegen Ecomunitypark en Appelscha.

Waterberging

Nu het fietspad van de baan is, wil GroenLeven, de initiatiefnemer van het zonnepark, een andere invulling geven aan het middengebied van het zonnepark. Het binnenterrein kan als waterberging (wadi) dienen en daardoor ecologische waarde toevoegen aan het gebied. GroenLeven moet voor de aanleg van de wadi wel een vergunning aanvragen.

Geen verplichting

GroenLeven is niet verplicht een fietspad aan te leggen, omdat de gemeente ‘haar’ deel van het fietspad niet realiseert. Mocht de gemeente in de toekomst toch een fietspad willen aanleggen, moet daarover overleg gevoerd worden met de eigenaar van het zonnepark.