Geen regenboogvlag tijdens voetbalwedstrijd bij gemeentehuis: 'Wij doen niet mee met ‘protesten en statements’'

De Regenboogvlag wappert op zondag 27 juni bij het gemeentehuis. eigen foto

De gemeente Steenwijkerland laat op zondag 27 juni de regenboogvlag tijdens de 1/8 finale Nederland – Tsjechië bij het gemeentehuis in Steenwijk wapperen. De gemeente Ooststellingwerf doet daar niet aan mee.

Wethouder Trijn Jongman van Steenwijkerland: „Wij hijsen de vlag als protest tegen de anti-homowet die in Hongarije is aangenomen. Als regenbooggemeente is een dergelijke wet voor ons niet acceptabel. In Steenwijkerland staan wij voor een inclusieve samenleving waarin iedereen de mogelijkheid heeft om mee te doen en gelijkwaardig is. Dat geldt voor al onze inwoners en dus ook onze LHBTIQ+ inwoners (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgender personen, intersekse personen, queer personen en anderen). Met het hijsen van de regenboogvlag geven wij als gemeente een gepast statement af dat onze intentie en waar wij voor staan als regenbooggemeente goed weergeeft. Ik hoop dat vele instellingen en bedrijven in Steenwijkerland ons voorbeeld volgen.”

Beladen verleden

Via twitter werd daarop Ooststellingwerf vrijdag door GroenLinks en D66 uitgedaagd dit voorbeeld te volgen. Ooststellingwerf heeft heel een beladen verleden als het gaat om de regenboogvlag hijsen bij het gemeentehuis. Voor het eerst wapperde op 9 oktober de Progress Flag aan de vlaggenmast voor het gemeentehuis in Oosterwolde voor de internationale Coming Outday. De Progress Flag is een uitbreiding op de regenboogvlag, die wereldwijd het symbool is voor de LHBTI+ gemeenschap. In 2016 was expliciet door de raad besloten om niet te vlaggen op gemeentelijke gebouwen en dus kreeg wethouder Esther Verhagen een - weggestemde - motie van wantrouwen aan de broek. De raad besloot daarna wel in te stemmen met het jaarlijks hijsen van de vlag en daar wil wethouder Verhagen het dan ook bij laten. „Wij doen niet mee met ‘protesten en statements’ en leggen de focus op Coming Outday’.”