Gebruikers milieustraat moeten zich aanmelden

Henk Vondeling

Oosterwolde - Er komt gedurende de coronacrisis een aanmeldsysteem voor een bezoek aan de milieustraat in Oosterwolde. Hiermee wil de gemeente de bezoekersaantallen op de milieustraat reguleren en daarmee lange wachtrijen op de Nanningaweg voorkomen. De proef start 21 mei.

Sinds de coronacrisis en de ingevoerde maatregelen van het RIVM is de druk op de milieustraat enorm toegenomen. Er staan dagelijks lange wachtrijen op de Nanningaweg van inwoners, die hun grof huishoudelijk afval naar de milieustraat willen afvoeren. Hierdoor ontstaan zeer gevaarlijke situaties.

Lange wachtrijen

Veel inwoners zijn aan het opruimen geslagen en willen, -ondanks het verzoek van Omrin een bezoek zoveel mogelijk uit te stellen-, hun grof huishoudelijk afval per direct kwijt. De milieustraat in Oosterwolde ligt aan de Nanningaweg, waar 80 km/u mag worden gereden. Omdat er maar vijf bezoekers op het terrein mogen zijn, geeft dit lange wachtrijen op de Nanningaweg ter hoogte van de milieustraat. Niet alleen staat de wachtrij vanaf de rotonde bij de Flippobrug, maar ook vanaf de N381. Door deze wachtrijen voor een bezoek aan de milieustraat op de Nanningaweg ontstaan er soms zeer gevaarlijke situaties. Bezoekers kunnen moeilijk de milieustraat oprijden of deze weer verlaten, omdat er ook vrij veel doorgaand verkeer rijdt, dat de wachtrijen moet passeren. Daarnaast ondervindt het vrachtverkeer dat naar en van de milieustraat moet, hinder van de wachtrijen, en ontstaan er nog meer gevaarlijke situaties. Ook leidt voorgaande soms tot enige agressiviteit naar de medewerkers van de milieustraat.

Afvalapp

Ook andere gemeenten met een Omrin milieustraat hebben gevraagd naar een oplossing voor een betere regulering van de grote hoeveelheid bezoekers in deze tijd. Daarop heeft Omrin hun bouwer van de Afvalapp opdracht gegeven deze app uit te breiden met een module ‘aanmeldsysteem voor een bezoek aan de milieustraat’.

Datum en tijdstip kiezen

In de module kunnen inwoners zich vooraf aanmelden voor een bezoek aan de milieustraat. Een inwoner kan zelf in de app/op de website van Omrin zijn bezoek aan de milieustraat inplannen en kiezen voor een bepaalde datum en een bepaald tijdstip. In een bepaalde periode kan een maximum aantal bezoekers zich aanmelden. Zo kan de grote stroom bezoekers veel beter worden gereguleerd en verdeeld worden over de openingstijden van de milieustraat. Dit aanmeldsysteem lijkt de gemeente een goede oplossing. De gemeente gaat ervanuit dat er geen lange wachtrijen en te veel drukte op de milieustraat zal zijn.

Bezoekers, die zich niet hebben aangemeld mogen hun spullen wel afgeven. Er wordt niemand geweigerd. Hen wordt gevraagd een volgend bezoek aan de milieustraat wel vooraf aan te melden.

Nieuws

menu