'Gaat vooral om gesprek in de auto'. Vervoerservice AutoMaatje brengt minder mobiele inwoners op plek van bestemming

Wethouder Esther Verhagen rijdt de auto voor. Rens Hooyenga

AutoMaatje is een vervoerservice met tijd voor een praatje. Vrijwillige chauffeurs rijden in hun eigen auto minder mobiele inwoners op verzoek naar hun plek van bestemming. Maandag was de officiële start van AutoMaatje.

Wethouder Esther Verhagen reed AutoMaatje symbolisch de gemeente binnen. AutoMaatje werd welkom geheten door een erehaag van chauffeurs, deelnemers, Scala medewerkers en genodigden.

AutoMaatje is een samenwerking tussen stichting Scala, gemeente Ooststellingwerf en ANWB. Wethouder Verhagen: ‘Met AutoMaatje hebben we nu een project in de gemeente waarbij vrijwilligers gaan rijden voor buurtbewoners. Zo kunnen zij familie en vrienden blijven bezoeken of naar een activiteit gaan, maar het mooiste aan dit project is dat het vooral gaat om het gesprek in de auto. Door het contact gaan inwoners samen in gesprek over wat hen bezighoudt en neemt de eenzaamheid af.’

Jildou de Raad, regiomanager maatschappelijke projecten van de ANWB in Noord Nederland: ‘De ANWB wil dat iedereen zorgeloos en met plezier onderweg kan, ook voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Inmiddels zijn we in 100 gemeenten actief met AutoMaatje. Stichting Scala coördineert AutoMaatje Ooststellingwerf, werft deelnemers en vrijwilligers, ondersteunt de vrijwilligers en koppelt de aanvragen met de mogelijkheden van de chauffeurs.

Vanaf nu kunnen alle inwoners, die minder mobiel zijn en geen redelijk vervoersalternatief hebben, gebruik maken van AutoMaatje. Wie gebruik wil maken van AutoMaatje belt uiterlijk twee werkdagen van tevoren. Stichting Scala koppelt de deelnemer aan een van de beschikbare vrijwillige chauffeurs.

automaatje@scala-welzijn.nl

Nieuws

menu