Dit kost een gehandicaptenparkeerkaart in jouw gemeente (de verschillen in Friesland zijn groot)

Een gehandicaptenparkeerkaart. ANP

De kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart kunnen per gemeente behoorlijk verschillen. Die variëren in Friesland van helemaal niks in Ooststellingwerf en Vlieland tot 240,57 euro in Dantumadiel.

Dat blijkt uit data-onderzoek van vier journalisten van het collectief Media Perspective, dat mogelijk is gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. In Heerlen betaalt een gehandicapte de hoofdprijs voor een parkeerkaart: 471,25 euro. Zo’n kaart is vijf jaar geldig en bedoeld voor mensen die door een lichamelijke beperking niet verder dan 100 meter kunnen lopen met een hulpmiddel.

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je op daarvoor aangewezen plekken parkeren. Dit kunnen betaalde parkeerplaatsen zijn.

Beleidsmedewerker mobiliteit en toegankelijkheid Martin Boerjan van belangenvereniging Ieder(in) zegt tegen Media Perspective dat de grote verschillen onuitlegbaar zijn. De kosten zijn doorgaans opgebouwd uit leges en een medische keuring. In Friesland rekent Noardeast-Fryslân bijvoorbeeld 73 euro voor leges (voor de aanvraag) en 115,47 euro voor de keuringskosten. Súdwest-Fryslân rekent enkel 36,50 euro voor leges, terwijl Heerenveen 152,20 vraagt, maar dat is dan weer inclusief de kosten voor een medische keuring.

Dit soort kosten kunnen voelen als een boete op je beperking, vindt Boerjan. Rick Brink, voormalig ‘minister’ van Gehandicaptenzaken wijst er tegen Media Perspective op dat een parkeerkaart niet een voorziening is waar je om gevraagd hebt. Hij pleit voor de invoering van een uniform, redelijk en billijk bedrag, vergelijkbaar met de kosten van een ID-kaart of een rijbewijs. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zou hierin een rol kunnen spelen.

Nieuws

menu