Filmhuis in Oosterwolde draait door in De Miente. 'Hoog genoeg en een goede akoestiek'

Hans van Welsem, bestuurslid van De Miente (rechts), brengt samen met de Filmwerf-vrijwilligers Age Maat, Tim Gorter en Michel de Jonge de filmzaal in gereedheid.

Hans van Welsem, bestuurslid van De Miente (rechts), brengt samen met de Filmwerf-vrijwilligers Age Maat, Tim Gorter en Michel de Jonge de filmzaal in gereedheid. Eigen foto

Het filmhuis van Filmwerf heeft een nieuw onderkomen gevonden. Na de sluiting van hotel De Zon wordt dit onderdeel van Stichting Kunstwerf voortgezet in activiteitencentrum De Miente in Oosterwolde.

Half januari gaat het programma van start. Op donderdag 29 december vindt al een opwarmertje plaats met de familiefilm Knor.

Geluk

Filmwerf kreeg het de afgelopen twee jaar flink voor de kiezen. Vanwege corona lagen de filmavonden geregeld stil. „En dan hadden wij nog het geluk dat we in een hotel zaten. Op momenten dat de bioscopen waren gesloten, mochten wij nog wel draaien, zij het met een beperkt aantal bezoekers en andere maatregelen”, vertelt Margreet Spaa, coördinator van de werkgroep Filmwerf.

Op het moment dat de coronamaatregelen voor een groot deel werden opgeheven en iedereen de deuren weer mocht openen, ging De Zon dicht. Dat was begin dit jaar. „We hebben nog geprobeerd om afscheid van deze locatie te nemen met een Franse filmmatinee, maar dat is helaas niet gelukt.”

Dorpshuizen

Er zat niets anders op dan op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Als coördinator heeft Spaa in bijna alle dorpen in Ooststellingwerf mogelijk geschikte locaties bezocht, zoals diverse dorpshuizen. „Het was fantastisch hoe door iedereen werd meegedacht”, blikt Spaa terug.

Uiteindelijk bleek De Miente het meest geschikt. Onder andere vanwege de centrale ligging, de parkeermogelijkheden en de ruimte zelf. „Hoog genoeg en een goede akoestiek”, zegt Filmwerf-vrijwilliger Carla de Visscher. „Dus ook technisch geschikt en het is een sfeervolle zaal. Een plek waar we na afloop van de film nog even gezellig kunnen napraten onder het genot van een drankje.”

Try-out

De afgelopen maanden is alles in gereedheid gebracht. Het doek is opgehangen en de geluidsinstallatie en de beamer zijn geïnstalleerd. „Het heeft ons veel tijd en energie gekost, maar geweldig dat we nu verder kunnen”, zegt De Visscher blij. „Met dank aan De Miente.”

Tijdens de Molukse themamaand van Kunstwerf afgelopen oktober, vond de try-out plaats. Toen werd de film ‘Een zoon van Porto’ gedraaid. „De reacties waren zeer positief en ook ons als werkgroep is het goed bevallen”, zegt Spaa. „Reden om definitief voor De Miente te kiezen, een plek waar we de komende jaren terecht kunnen.”

Er wordt op 29 december om 19.30 uur gestart met de openingsfilm Knor. Op zaterdag 14 januari begint het reguliere programma met de film ‘The Father’.

Op de website www.kunstwerf.com is het complete programma te vinden en kunnen online kaarten worden gekocht. De Visscher neemt vanaf januari de functie van Filmwerf-coördinator over van Spaa, die op haar beurt voorzitter wordt van de Stichting Kunstwerf.