Explosie in appartementencomplex maakt twaalf mensen dakloos aan de Gijenham in Oosterwolde

FOTO PERSBUREAU METER

Door een explosie in een appartementencomplex aan de Gijenham in Oosterwolde zijn zaterdag aan het begin van de avond twaalf bewoners dakloos geworden. Een persoon is gewond geraakt. De politie heeft de locatie inmiddels bestempeld als een plaats delict.

De explosie ontstond in een van de bovenste appartementen van een flatgebouw met elf appartementen. De ontploffing die in de omgeving goed te horen was, vond plaats vlak nadat de twee bewoners thuiskwamen. Door de kracht is een deel van de gevel van de woning waar het gebeurde naar buiten gekomen.

Een van de bewoners liep bij de explosie brandwonden op. Diegene is, samen met de andere bewoner, op eigen gelegenheid naar een ziekenhuis gegaan.

Schrik is groot

De twaal bewoners kunnen niet terug naar hun huis. Hun huurflats zijn eigendom van WoonFriesland. De bewoners die thuis waren, zijn geëvacueerd door de brandweer. Vervolgens zijn ze opgevangen in het gemeentehuis van Ooststellingwerf. Hier zat halverwege de avond een handjevol mensen in de hal.

Ambtenaren van de gemeente en mensen van de Stichting Salvage zorgen voor een plek voor hen om te overnachten en voor de schadeafhandeling. Volgens een medewerker van de gemeente zit de schrik er bij de bewoners flink in. Enkele huisdieren zoals een kat en vissen bevonden zich ook nog in de appartementen. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio meldde dat de Dierenambulance zich over de huisdieren ontfermt wanneer het gebouw veilig genoeg is om te betreden.

Verder onderzoek nodig

Het gebouw dat uit drie woonlagen bestaat, is door de ontploffing instabiel geworden. Aan de hand van de bouwtekeningen van de woningbouwcorporatie en de schade-inspectie wordt bekeken hoe het pand kan worden gestabiliseerd. Hiervoor waren twee uur na de ontploffing al medewerkers van een aannemersbedrijf present.

Over de oorzaak van de explosie kunnen politie en brandweer nog niets zeggen. In eerste berichten werd gesproken van een gasexplosie, maar het is volgens een politiewoordvoerster te vroeg om dit al te concluderen. Om de exacte oorzaak beter te kunnen onderzoeken heeft de politie de locatie hierom aangewezen als een plaats-delict. De bewoners van het pand waar de explosie plaatsvond, worden door de politie gehoord.

Nieuws

menu