Erfgoedstatus voor cultuur van piratenmuziek op een voetstuk

Links Henk, rechts Wim Oosterloo. In het midden Arie den Blanken. Rens Hooyenga

Het zendpiratenteam, dat elke zaterdagavond bij de lokale omroep Odrie het drie uur durende programma ‘Terug in de ether’ maakt, is bijzonder ingenomen met het feit dat cultuur van de piratenmuziek onlangs is opgenomen op de inventarisatielijst Immaterieel Erfgoed Nederland.

De cultuur is ontstaan uit de illegale zendpiraterij in de jaren zeventig-tachtig van de vorige eeuw. Maar dat illegale deel is wel buiten het erfgoed gehouden. De erfgoedstatus ‘De Cultuur van de Piratenmuziek’ bestaat nu uit de legale activiteiten en omvat zowel het draaien, het via internet en radio uitzenden, het maken en zingen, als het beluisteren van piratenmuziek.

In de jaren zeventig-tachtig van de vorige eeuw was Ooststellingwerf het bolwerk van zendpiraten. Vier daarvan hebben in 2016 van de lokale omroep Odrie de mogelijkheid aangereikt gekregen om iedere zaterdagavond vanuit de bovenstudio van Odrie drie uur lang legaal de lekker in het gehoor liggende Nederlandstalige muziek te draaien. Het credo van het piratenteam is nog steeds: een echte piraat draait vanaf de plaat. Het gaat veelal om Nederlandstalige muziek die niet of nauwelijks te horen is op de zenders uit ‘Hilversum’.

Luisteraars kunnen tijdens de uitzenduren, net zo als vroeger, ook verzoekplaatjes aanvragen. Vooral naar echte Hollandse muziek is veel vraag. Liedjes met een lach en een traan. Lekker meezingen, het leeft nog steeds in Ooststellingwerf. Aanvragen kan via de mail piraten@omroepodrie.nl, via telefoon 0516- 520770 (alleen tijdens de uitzending) of via de facebookpagina Piratenteam Radio Odrie. De lokale omroep Odrie is te beluisteren op 106.9 FM in de ether. Ook via de livestream zijn de programma’s beluisteren. Het programma ‘Terug in de ether’ is op zaterdagavond vanaf 19.00 uur op Odrie te beluisteren. Het programma met een babbel en tal van Nederlandse singels, de klassiekers van vroeger, duurt dan tot 22.00 uur.