'Eigen identiteit gaf de doorslag'

Annike tijdens de Kleine Prijs van Friesland.

Annike tijdens de Kleine Prijs van Friesland. Foto: Rens Hooyenga

Annike, Methoxy, Nina en Henrike Slagter. Vier acts, vier singer-songwriters. Ze namen het tegen elkaar op afgelopen zaterdag tijdens de voorronde van de Kleine Prijs van Friesland in de Dorpskerk van Oosterwolde.

Het was voor het eerste dat op deze locatie een voorronde werd gehouden. Maar al snel bleek dat dat voor herhaling vatbaar is. ,,De akoestiek was erg goed, alle artiesten kwamen daardoor goed uit de verf”, zegt Steve Bergsma, één van de juryleden tijdens de voorronde.

De strijd ging tussen Annike en Nina. ,,Het was een close call, maar Nina ging er met de winst vandoor.” Ze bracht haar songs op een theatrale wijze, ,,erg creatief en absurd bij vlagen”. Nina is begonnen met het maken van muziek tijdens de coronacrisis toen ze op zolder een oude gitaar van haar moeder vond.

Annike haalt haar inspiratie de chaos van het leven, zoals ze het zelf zegt. Ook zij speelt op gitaar. ,,Op een akoestische en elektrische, wat een mooie afwisseling gaf”, zegt Bergsma. Ze waren aan elkaar gewaagd, ,,de eigen identiteit in haar nummers gaf de doorslag en liet Nina er met de finaleplek vandoor gaan.” Instrumentaal maakte ze een paar missers, maar ze stond enorm zelfverzekerd op het podium.

Het betekent nog niet dat Annike de finale niet meer kan halen. ,,We geven nog een wildcard weg”, zegt Bergsma. ,,Het is zomaar mogelijk dat deze naar Annike gaat.” Op 22 april vanaf 20.00 uur wordt er een tweede voorronde gehouden. Deze voorronde vindt plaats in Café Donkerbroek in Donkerbroek. Er staan dan vier alternatieve bands op het podium.