Duistere historie van Ooststellingwerf zichtbaar op monumentendag

De tjasker in Elsloo. Kees Munting

Op de open monumentendag zijn zondag 11 september achttien monumenten van binnen en buiten te bekijken. Er zijn activiteiten zoals rondleidingen en exposities over de geschiedenis van het monument en haar omgeving. Ook zijn er activiteiten voor kinderen.

Zij mogen in de Dorpskerk in Elsloo de klokken van de monumentale klokkenstoel luiden en verdienen daarmee het diploma assistent-klokkenluider. In korenmolen de Weyert in Makkinga kunnen kinderen op zoek naar verstopte muizen en leren ze spelenderwijs over de molen. In de oude Meester Lok basisschool in Ravenswoud herbeleven bezoekers hun schooltijd. De oude jashaakjes hangen nog in de gang. De wat meer duistere geschiedenis in Ooststellingwerf wordt zichtbaar in het Cachot in Appelscha: een kleine gevangenis aan de vaart.

Elsloo

De Stichting Karkehuus in Elsloo, als eigenaar van de dorpskerk en de dubbele klokkenstoel, levert ook een bijdrage aan de open monumentendag. Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan de dorpskerk van 1913, de begraafplaats met haar negen graftrommels en de monumentale dubbele klokkenstoel.

Bij de dorpskerk zijn er vrijwilligers om de belangstellenden rond te leiden in en rond de dorpskerk. In de kerk kunnen bezoekers bovendien de expositie “Kunstig Elsloo 2.0” bezoeken. Ook het Johannesorgel wordt bespeeld en er kan een kijkje worden genomen in de kleine ruimte onder de preekstoel. Deze ruimte werd in de Tweede Wereldoorlog als schuilkelder gebruikt. Tevens kunnen bezoekers de monumentale voorgevel van het boerderijtje Hoofdweg 54a in Elsloo vanaf het fietspad bekijken.

De Vesuviustjasker bij de momenteel droogstaande Stobbepoel is ook opgenomen in de monumentenroute. De molen is helemaal opgeknapt en netjes in de verf en zijn vier nieuwe zeilen aangeschaft. De biotoop is drastisch verbeterd, in overleg met de Vesuviusclub en de ijsclub. Zondag vertelt de molenaar meer over de molen en de werking ervan.

Anderhalve eeuw geleden stonden er in Fryslân 2400 molens. Nu zijn dat er nog maar 130. De Fryske Mole heeft 42 molens en een molenromp in eigendom.

Elk monument is van 12.00 tot 17.00 uur open. Op http://www.ooststellingwerf.nl/omd staan alle monumenten die meedoen.

Nieuws

menu