Drie lokale partijen uit de Stellingwerven doen mee met provinciale partij

Sandra de Jong-Snip.

Sandra de Jong-Snip.

Provinciaal Belang Fryslân doet opnieuw een nieuwe poging een plek te krijgen in Provinciale Staten van Friesland. In 2019 kwam de partij zo’n duizend stemmen te kort. De regionale partij is een bundeling (federatie) van veertien lokale partijen in Friese gemeenten. Blijf Stellingwarfs uit Weststellingwerf, Ooststellingwerfs Belang en Lokaal Sociaal Ooststellingwerf maken daar deel van uit.

Overigens doen niet alle lokale partijen uit de Stellingwerven mee aan deze federatie. De Vrije Partij Ooststellingwerf van Ben Oostra stelt andere prioriteiten. ,,We leggen deze eerste vier jaar liever de prioriteit op onze eigen gemeente alvorens vervolg stappen te nemen. De gemeenteraad brengt genoeg met zich mee en aangezien we het allemaal naast ons drukke werkleven moeten doen leek ons dit op dit moment geen goed idee. Dat is het nadeel van een kleine fractie.”

Geen meerwaarde

Weststellingwerfs Belang maakte bij de vorige Statenverkiezingen nog wel deel uit van deze federatie, maar nu niet meer. Dat meldt fractievoorzitter Tom Hartog. ,,Gezien de uitslag van de vorige provinciale verkiezingen had dit voor Weststellingwerfs Belang niet de meerwaarde die wij gedacht hadden, namelijk kortere lijnen naar de provincie. Daarom zijn we de samenwerking gestopt.”

Kandidatenlijst

Sandra de Jong-Snip uit Drachten is de lijsttrekker voor Provinciaal Belang Fryslân. Ton Mulder (Blijf Stellingwarfs) staat op plek 3, Henk Dongstra (Ooststellingwerfs Belang) op 9, Annemarie Siegersma (Blijf Stellingwarfs) op 17, Ruud Knol (Blijf Stellingwarfs) op 23, Ingo Kehe (Blijf Stellingwarfs) op 29 en Niels van den Berg (Lokaal Sociaal Ooststellingwerf) op 39.

Comeback

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, toen dit jaar 33 procent van de kiezers op een lokale partij stemde, geeft het bestuur voldoende vertrouwen op een comeback. De partij zat tussen 1995 en 2007 met één zetel in de Staten. Raadslid Ingo Kehe van Blijf Stellingwarfs is penningmeester van de provinciale partij, die zaterdag in Leeuwarden vergaderde over het verkiezingsprogramma.

Gaswinning

Vanuit Weststellingwerf wordt daarin volgens Kehe zeker aandacht gevraagd voor de winning van gas uit kleine gasvelden. ,,Provinciaal Belang Fryslân heeft zaterdag een mooie stap gemaakt met het vaststellen van de punten voor het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst. Het programma zal in januari duidelijk inzicht geven waar we voor staan. Wij gaan de komende maanden langs alle gemeenten.”