Doortraproute laat ouderen veilig fietsen

In Ooststellingwerf fietsen deelnemers een tocht van ongeveer 19 kilometer.

In Ooststellingwerf fietsen deelnemers een tocht van ongeveer 19 kilometer. Anne Westerhof

In Oosterwolde werd woensdagochtend het Friese Doortrappen-seizoen geopend. Het programma Doortrappen wil ouderen tot hun 100ste veiliger laten fietsen. In zestien gemeenten werd het Doortrappen-seizoen op hetzelfde moment afgetrapt.

In Ooststellingwerf fietsten deelnemers woensdag een fietstocht van ongeveer 19 kilometer. Dit gebeurde onder onder begeleiding van een fietscoach en een buurtsportcoach. Zij gaven tips over op- en afstappen en vooraf werd op een fietsparcours geoefend. Ook fietsten er vertellers mee. Zij gaven informatie over de omgeving en haar historie.

Doortrappen is een initiatief van de Fietsschool in samenwerking met de Friese gemeenten om ouderen meer, langer en op een veiligere manier in beweging te krijgen en om ze op dit manier tot hun 100ste veiliger te laten fietsen. De afgelopen jaren zijn er rond de 25 Doortraproutes uitgezet in Friesland. De fietsroutes zijn door oudere fietsers getest om bijvoorbeeld te kijken of de oversteekplekken veilig genoeg zijn en of de fietspaden breed genoeg zijn.