Dichter Pim Lammers uit Oosterwolde schrijft voor Kinderboekenweek

Pim Lammers, opgegroeid in Norg en Oosterwolde, schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgedicht. Foto: Rens Hooyenga

Sanne Rooseboom, bekend van de boekenreeks Het ministerie van Oplossingen, schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk. Dichter Pim Lammers uit Oosterwolde maakt het Kinderboekenweekgedicht. Dat heeft het CPNB bekend gemaakt.

Het thema van de 69ste editie van de Kinderboekenweek is Bij mij thuis , waarbij ’thuis’ in alle vormen, verschillen en gelijkenissen wordt gevierd.

Naast het bekende Kinderboekenweekgeschenk van Sanne Rooseboom verschijnt ook een Prentenboek, gemaakt door tweevoudig Gouden Penseel-winnaar Yvonne Jagtenberg, schrijft Pim Lammers uit Norg een gedicht en componeert presentator en schrijver Iven Cudogham (bekend van het tv-programma Een huis vol ) het speciale Kinderen voor Kinderen -lied dat alweer voor de twaalfde keer aan de Kinderboekenweek wordt gekoppeld.

Rooseboom in de race voor Belgische Boon

Sanne Rooseboom (1979) debuteerde in 2016 met haar boek Jippie! een humeurig sprookje . Daarna volgde Het ministerie van Oplossingen , waarvan volgende maand alweer het 5de deel verschijnt. Dit weekend werd eveneens bekend dat haar jeugdroman Mot en de metaalvissers is doorgedrongen tot de shortlist van de Belgische Boon Literatuurprijs (te vergelijken met de Gouden Griffel).

Yvonne Jagtenberg (1967) schreef en tekende al heel wat kinderboeken, waaronder de Balotje -serie. In 2002 ontving zij het Charlotte Köhler Stipendium voor haar hele oeuvre. In 2016 werd haar boek Hondje, de enige echte beloond met een Zilveren Penseel, gevolgd door Gouden Penselen in 2019 en 2020 voor Mijn wonderlijke oom en Hup Herman!

De in Norg en Oosterwolde opgegroeide Pim Lammers (1993) was al op vrij jonge leeftijd een succesvolle dichter en schrijver, met inmiddels diverse prijzen op z’n palmares. In 2018 kreeg Lammers een Zilveren Griffel voor Er was eens een koe . Hij was 24 toen hij de prijs voor het beste kinderboek van dat jaar in ontvangst nam. Hij is de jongste griffelwinnaar tot nu toe. In 2019 kreeg De boer en de dierenarts een White Raven, de grensoverstijgende prijs van de International Board on Books for Young People.

Zijn boek Het lammetje dat een varken is werd behalve in het Japans, Frans, Spaans en Galicisch ook in het Stellingwerfs vertaald, door LC -columnist Johan Veenstra: Et laompien dat een varken is . Het boek werd in Oost- en Weststellingwerf gratis uitgereikt aan alle leerlingen van groep 3. De vertaling was een initiatief van de Stellingwarver Schrieversronte, die vorig jaar het 50-jarig bestaan vierde.

De Kinderboekenweek vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 15 oktober.

Nieuws

menu