Deelwinkel Kleding Maatje opent in Oosterwolde. ‘We gaan laagdrempelig te werk’

André Rottiné, Elzo Boonstra, Marjan Eizema en Kelly Abu Musa (v.l.n.r.).

André Rottiné, Elzo Boonstra, Marjan Eizema en Kelly Abu Musa (v.l.n.r.). Foto: Rens Hooyenga

Herenbroeken maat L, nachtkleding, spellen. Stellingen liggen er vol mee in Deelwinkel Kleding Maatje in Oosterwolde. Dat is de nieuwe naam van de kledingbeurs, die gevestigd was in het dorpskerkje in Haule en Kleding Maatje in Oosterwolde. De goede doelen zijn gaan samenwerken en breiden hun mogelijkheden flink uit. Deelwinkel Kleding Maatje is gevestigd op Brink 5 in Oosterwolde.

Alle kleding en andere giften zijn afgelopen week vanuit Haule naar Oosterwolde gebracht. ,,Het is hier nog een beetje een chaos”, zegt Joukje Nijboer, zorgcoördinator bij de deelwinkel. ,,Maar zo langzaamaan krijgt alles een plekje.” Ook wijst ze op handgeschreven briefjes op de stellingen. ,,Die worden nog vervangen voor nette varianten.” Door de handen ineen te slaan, hopen beide partijen een bredere groep aan te spreken.

De tekst gaat verder na de foto

,,Wij waren van origine begonnen met de kledingbeurs kort nadat de oorlog in Oekraïne begon en de vluchtingenstroom op gang kwam”, zegt Jolanda Marissen van de Werkgroep Particuliere Opvang Oekraïners Ooststellingwerf. ,,Niet alleen Oekraïners behoorden tot hun doelgroep, kort daarna ook minima, ,,mede omdat de prijzen van de energie een recordhoogte bereikten wordt deze groep alsmaar groter”. Dat is ook waar Nijboer zich op focuste: ,,En op elke eerste woensdag van de maand konden klanten van de Voedselbank met bonnen langskomen om gratis kleding uit te zoeken. Omdat de kerk in Haule was verkocht en de werkgroep vanwege het succes door wilde gaan, gingen zij op zoek naar een nieuwe locatie. ,,De samenwerking was een logische stap”, vertelt Symen Timmermans van de werkgroep.

Openingstijden

Door het samengaan is het voor de beide partijen mogelijk om vaker open te gaan. Dat zal doordeweeks zijn van 9.00 tot 16.00 uur en vanaf 7 januari op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. Nijboer begeleid deelnemers met een zorgvraag doordeweeks en op zaterdag staan er vrijwilligers namens de werkgroep. ,,Zo kunnen mensen op nog meer momenten bij ons langskomen.”

Menstruatieproducten

Er wordt in de deelwinkel gewerkt met een stempelkaart per kwartaal. ,,Daarop houden we bij wat mensen bij ons ophalen.” Tussen de personen die wat ophalen, maakt de deelwinkel geen onderscheidt, ,,want wie hier komt, klopt hier niet voor niets aan”. Er is niet alleen kleding te verkrijgen, er zijn ook gratis spellen en menstruatieproducten te vinden.

Verjaardagstasje

,,Voor de kinderen hebben we iets heel speciaals”, vertelt Timmermans. ,,Zodra zij jarig zijn, kunnen ze bij ons op vertoon van legitimatie een verjaardagstasje ophalen.” In dit tasje, bestemd voor basisscholieren, zitten traktaties voor op school, ranja om uit te delen en ballonnen, een slinger en een bon voor een taart. ,,Alles om er een leuk verjaardagsfeestje van te maken.”

Warmteplek

Naast de deelwinkel van ruim zeventig vierkante meter is een andere ruimte gevestigd. De plek waar de medewerkers van de deelwinkel koffie drinken en lunchen en in het weekend wel eens spelletjes spelen, maar sinds kort is de ruimte tevens aangemeld als warmteplek. Warmteplekken zijn er in elk dorp (in Oosterwolde per wijk). Deze plekken in openbare gebouw worden opengesteld voor inwoners vanwege de energiecrisis. ,,Mensen zijn hier van harte welkom om te socializen en een kopje koffie te drinken”, stelt Nijboer. De warmteplek is geopend tijdens winkeluren.

Deelwinkel Kleding Maatje draait op giften van kleding, spellen en ,,wat iedereen maar kwijt wil”. ,,Zolang het schoon is en niet kapot, is het welkom.” Haarklemmetjes, tassen, handschoenen, alles is er aanwezig. Aan de gevel schroeft Leo Cat van Catch Totaalbelettering het nieuwe logo. ,,Ook een gift namens Catch. We zijn er erg dankbaar voor.” Kort daarna lopen de eerste klanten naar binnen.