Deze onderzoekers tonen aan hoe amateurarcheoloog Tjerk Vermaning uit Drenthe vondsten vervalste. Zijn mentor bedroog op nog veel grotere grote schaal

Tjerk Vermaning was een vervalser. En Ad Wouters was zijn mentor en partner in crime, die de boel op nog veel grotere schaal fleste. Ondertussen zit de Nederlandse steentijdarcheologie met de brokken. ,,Er is een grote schoonmaak nodig.”

Marcel Niekus, Frans de Vries en Lammert Postma (vlnr.) tijdens hun onderzoek naar vondsten van Tjerk Vermaning in het Archeologisch Depot in Nuis, in december 2017.

Marcel Niekus, Frans de Vries en Lammert Postma (vlnr.) tijdens hun onderzoek naar vondsten van Tjerk Vermaning in het Archeologisch Depot in Nuis, in december 2017. Foto: Peter Wassing

Frans de Vries serveert taart bij de koffie. ,,We hebben wat te vieren”, zegt de archeoloog in zijn woonkamer in Oosterwolde. Eindelijk, 25 jaar nadat hij met zijn multidisciplinaire team een onderzoek begon naar de archeologische vondsten van Tjerk Vermaning, is er het langverwachte boek met de onderzoeksresultaten: Valsheid in gesteente . Gistermiddag is het gepresenteerd in het Drents Museum. De titel verraadt de uitkomst, die eigenlijk al bekend was.

Nieuws

menu