'Dansstudio heeft ons leven verrijkt'. Clarette en Leon streken 25 jaar geleden neer in Oosterwolde

Clarette de Boer en Leon Visschers. Eigen foto

Er was eens een jonge danseres die tijdens haar stage in een dansschool in Assen haar toekomstige echtgenoot tegenkwam. Zij stapten in het huwelijksbootje en vertrokken naar Friesland om daar onder eigen naam dansles te geven. Eerst in buurthuizen en zalencentra, en nu 25 jaar geleden in hun eigen nieuw gebouwd pand aan de Snellingerdijk in Oosterwolde.

Clarette de Boer (52) en Leon Visschers (56) steken ziel en zaligheid in hun bedrijf, zeven dagen in de week, tien maanden in het jaar. De Boer: ‘Wij maken van iedere dansles een feestje en op ieder feestje een dansje.’

Gelijk in de eerste jaren wisten verenigingen (DIO volksdansen en gymnastiek), basisscholen en het Stellingwerf College de dansschool te vinden. Sinds 2012 is de dansschool het ‘thuis’ van Bridgeclub Oosterwolde en ook de Reuma Patiënten Vereniging heeft geen sleutel nodig om binnen te komen.

In Ooststellingwerf zit aan iedere tafel een kind dat haar of zijn kinderfeestje in de dansstudio heeft georganiseerd. Ook bruiloften en verjaardagen van volwassen worden daar gevierd, al dan niet met live muziek. De oppervlakte biedt ruimte aan 225 personen.

Vroeger gingen kinderen van 14 of 15 jaar op dansles en aansluitend naar de disco. De Boer: ‘In de eerste tien jaar in Oosterwolde was dat ook het geval, maar kinderen van die leeftijd zijn nu niet meer in de dansstudio aanwezig.’ Daarentegen krijgen nu alle kinderen van Ooststellingwerf onder schooltijd (stijl) dansles, met dank aan Kunst en Coo en de gemeente.

‘Wij kijken met een grote glimlach terug op de dansparen die wij gematched hebben en die nu getrouwd zijn en kinderen hebben’, zegt De Boer. ‘Maar ook op onze dansers die op een hoog niveau zowel regionaal, landelijk als Europees wedstrijden hebben gedanst en Oosterwolde zo op de kaart hebben gezet.’

In de 25 jaar zijn minimaal 50 verschillende thema-avonden gehouden, zoals een Vet Feest, Wild Feest en een Zwerversbal. De Boer: ‘Iets wat nu moeizamer georganiseerd zou worden zijn de Team Matches. Zeker tien jaar lang waren er hele volksverhuizingen. Het was een danswedstrijd met alle leerlingen van alle disciplines in een team tegen elkaar met een teamcaptain die het thema uitwerkte en voor de teamleden zorgde. Dat was een grote verantwoordelijkheid, maar het zorgde voor teamspirit en eenheid in de dansstudio.’

De Boer en Visschers dragen ook maatschappelijk hun steentje bij. Zo organiseerden ze een dansmarathon voor de Zonnebloem met een daarbij behorend uitje naar de dierentuin in Emmen. Verpleegtehuizen worden bezocht met dansdemonstraties of er worden bewoners voor een gezellige middag naar Oosterwolde gehaald.

Clarette de Boer is als ondernemer altijd bezig om gezien te worden. Zo geeft ze op tv dansles aan een bekende Nederlander of doet ze mee aan een tv-reclames. Recent coachte ze deelnemers aan het programma De Dansmarathon.

Leon Visschers is naast eigenaar van de dansstudio en marketeer voorzitter van visclub Ons Genoegen in Oosterwolde. Visschers: ‘De dansstudio is een successtory geworden in een plaats waar niemand ons en wij heg noch steg kende. Toch hebben we elkaar in ons hart geraakt. Dit is ons thuis. De dansstudio heeft ons leven verrijkt. Met onze creativiteit kunnen we nog jaren vooruit. Mede door onze ‘ambassadeurs‘ die ons al jaren promoten, kunnen verbindingen gelegd worden met verschillende doelgroepen door onder meer beweging, jonge ondernemers inspireren en de dans met etiquette levendig te houden bij met name kinderen in het basisonderwijs.’

Nieuws

menu