CDA weet geen nieuwe wethouder te vinden. 'Het is bizar hoe ons land in elkaar steekt, als dit de insteek blijft van de politiek'

Peter Kraak.

Peter Kraak. FOTO RENS HOOYENGA

Het is het CDA in Ooststellingwerf niet gelukt om alsnog een geschikte kandidaat-wethouder te vinden. Dat heeft het CDA de vrijdag andere collegepartijen gemeld.

Het CDA had al voor de verkiezingen moeite om kandidaten te vinden voor de kandidatenlijst. De kandidaten die beschikbaar waren, zijn ondernemer en willen dit niet opgeven of kunnen dit niet combineren. Het CDA was aanvankelijk van plan om fractievoorzitter Peter Kraak als wethouder voor te dragen.

Maar na een gesprek met de burgemeester trok Kraak zich terug, omdat zijn privébelangen mogelijk discussie op zouden kunnen gaan roepen. Peter Kraak meldde – op advies van de burgemeester – dat de baan als wethouder niet te combineren is met het leiden van zijn pluimveebedrijf in Makkinga.

Het CDA moest daardoor alsnog op zoek naar een andere kandidaat. CDA-wethouder Marcel Bos uit Wolvega had al aangegeven niet open te staan voor een vervolg. En na een goed gesprek met Bos respecteert het bestuur dat besluit. Bovendien leverde het wonen buiten de gemeente zoveel politiek gelazer op, dat enkele andere potentiele kandidaten van buiten de gemeente nu ook afvielen.

Bedrijfsleven

Voorzitter Erik Huurman van het CDA in Ooststellingwerf is op z’n zachts gezegd niet blij met de wijze waarop het ondernemers onmogelijk wordt gemaakt nog wethouder te worden. ‘We hadden diverse kandidaten vanuit het bedrijfsleven. Die moeten dan allemaal hun bedrijf overdragen aan iemand anders en mogen het ook vier jaar lang niet verder ontwikkelen. Het is bizar hoe ons land in elkaar steekt, als dat de insteek blijft van de politiek…. Het was ook terecht dat Peter Kraak zijn bedrijf niet heeft opgegeven.’

Mocht het CDA Ooststellingwerf voor 1 september 2022 een geschikte kandidaat-wethouder voordragen aan de gemeenteraad, zou het college alsnog uitgebreid worden naar vijf wethouders. De zoektocht heeft dus niets opgeleverd. Wethouder Esther Verhagen van Ooststellingwerfs Belang betreurt dat. Maar dit heeft volgens haar geen invloed op de overeenstemming tussen de wethouders namens Ooststellingwerfsbelang, GroenLinks, PvdA, VVD en de fractie van het CDA Ooststellingwerf over de inhoud van het collegeakkoord. ‘Het terugtrekken van de beoogde kandidaat van het CDA doet daaraan niet af.’

Verhagen vormt samen met Gerben But (GroenLinks), Jelke Nijboer ( PvdA) en Jan van Weperen (VVD) de komende vier jaar het college. Het CDA heeft het collegeakkoord ondertekend, maar is nu volgens Huurman wel formeel een oppositiepartij. De vier collegepartijen bezetten 13 van de 21 raadszetels.