CDA maakt zich zorgen over explosie aan Jacobskruiskruid. ‘Overheden moeten aan de slag met intelligent maaibeleid'

Jacobskruiskruid. Eigen foto

Het CDA Ooststellingwerf is bezorgd over de explosie van het Jacobskruiskruid deze zomer. De fractie trekt daarom bij het college van B&W aan de bel nu deze inheemse bloem steeds vaker te zien is in bermen, op braakliggende terreinen en in natuurgebieden.

Als dit plantje in het hooi terecht komt kunnen vooral paarden en koeien er ziek van worden. Een behandeling met pijnstillers en ontstekingsremmers is de enige remedie.

Gevaren

Het CDA wil weten of het college op de hoogte is van de gevaren van het kruid en of er een plan is om verspreiding tegen te gaan. Tot die tijd wil het CDA dat de boeren zelf de bermen moeten kunnen maaien of de plant moeten kunnen verwijderen. Verder is het CDA benieuwd of hierover contact is geweest met de provincie, buurgemeenten, waterschap, ABO en natuurbeheerders.

Intelligent maaibeleid

Boerenorganisatie LTO Noord riep de overheid deze zomer op om de gele zee aan Jacobskruiskruid aan te pakken. ‘Overheden moeten aan de slag met een intelligent maaibeleid: specifiek maaien op plekken waar veel Jacobskruiskruid voorkomt.‘ De Tweede Kamerfractie van de VVD wil dat minister Carola Schouten (Landbouw) het probleem samen met LTO en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in kaart brengt en dringt aan op een verbod Jacobskruiskruid.

Serieuze vergiftiging

Een inname van 3% van het lichaamsgewicht van Jacobskruiskruid leidt al tot een serieuze vergiftiging, soms met een pijnlijke dood tot gevolg. In de wei lopen paarden en koeien er eerst met een boog omheen, omdat ze door de bittere geur weten dat het giftig is. ‘Echter, zodra het kruid geur verliest en opdroogt hebben de dieren niet meer door dat ze het opeten’, zo stelt het CDA.

Explosie aan zaadjes

‘Ook in de bermen van onze gemeente komt het kruid steeds meer voor. Als eenjarige plant verspreidt het zich al aardig, maar wanneer de plant er het tweede jaar nog staat, volgt er een explosie aan zaadjes en verspreidt de plant zich razendsnel. Dit gebeurt niet alleen in de directe omgeving, maar de zaden reizen ook mee aan autobanden etc. Dit is de reden dat we te maken hebben met een landelijk probleem, die ook op lokaal niveau om een oplossing vraagt.’

Goed beheer

Wetenschappers van de universiteit van Wageningen (WUR) en kennisinstituut voor planten FLORON maken zich er minder druk om. Goed beheer van grasland voorkomt dat vee in aanraking komt met Jacobskruiskruid en bovendien verdwijnt de plant na enkele jaren vanzelf weer. Het houden van paarden leidt tot ander graslandbeheer, waar Jakobskruidkruid van kan profiteren. ‘In een goed weiland met een gesloten grasvlakte komt de inheemse plant niet voor’, stellen de onderzoekers. Door droge zomers in de afgelopen jaren zijn veel open zandige plekken ontstaan. ‘De plant is een voedselbron voor zeker 150 verschillende soorten insecten, zoals voor tientallen bijensoorten.’

Nieuws

menu