Busvervoer ligt donderdag en vrijdag grotendeels plat in Friesland, mogelijk vrijdag ook geen regionale treinen

Bussen in Friesland zullen donderdag voor een groot deel blijven stilstaan. Foto: archief LC Foto: Anton Kappers

Twee derde van alle bussen rijdt donderdag niet in Friesland. Ook vrijdag is er een grote kans dat het streekvervoer grotendeels platligt. Dat is het gevolg van de mislukte cao-onderhandelingen met vakbond FNV.

Afgelopen nacht is er urenlang onderhandeld over een nieuwe cao in het streekvervoer, maar vakbonden en werkgevers kwamen er niet uit. Volgens de FNV waren het loonbod en de maatregelen om de werkdruk structureel aan te pakken onvoldoende.

Eerder hadden de vakbonden al gewaarschuwd voor een landelijke staking op donderdag en vrijdag in het streekvervoer als het cao-overleg zou mislukken. Nu dat uitgekomen is, roept de FNV zijn leden op het werk neer te leggen. Daarmee wil de vakbond een betere cao afdwingen.

Werkdruk verlagen

,,In het loonbod is wel een stap gezet met 8 procent loonsverhoging, maar dat is niet genoeg. Onze achterban vindt dat ze nu echt een keer gecompenseerd moeten worden voor de inflatie. Verder doen de werkgevers te weinig om de werkdruk te verlagen, er ligt nog een generatiepact. Daar zijn geen goede afspraken over gemaakt’’, zegt FNV-bestuurder Edwin Kuiper die aan de onderhandelingstafel zat.

De vakbond heeft alle chauffeurs van de zeven Arriva-stallingen in Friesland (Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Sneek, Harlingen, Dokkum en Oosterwolde) opgeroepen het werk te onderbreken. Kuiper verwacht dat de stakingsbereidheid vergelijkbaar is met die in oktober toen het streekvervoer ook staakte.

Verder onderhandeld

,,Toen deed 90 procent van onze leden mee waardoor 60 tot 70 procent van de diensten uitviel.’’ Van de chauffeurs die niet lid zijn van de FNV zal een groot deel gewoon doorrijden, vermoedt de bestuurder.

Woensdagmiddag wordt er verder onderhandeld over de cao voor het regionale spoor. Afhankelijk van de uitkomst volgt vrijdag een tweede stakingsdag waarbij ook regionale treinen zullen uitvallen. Kuiper: ,,Er is een grote kans dat onze leden die op het spoor werken dan gaan staken.’’

Onder de cao streekvervoer vallen zo’n 13.000 mensen. De vorige cao, die de leden van de FNV voor de zomer verwierpen, liep 31 december 2022 af.

Nieuws

menu