Bouwbedrijf Buiteveld bestaat 100 jaar: ‘We hebben ons altijd ingeleefd in de klant, anders hadden we het nooit overleefd’

Wat begon met de bouw van een enkele woning in Haulerwijk in het jaar 1923, groeide uit tot een allround bouwbedrijf. Bouwbedrijf Buiteveld uit Oosterwolde bestaat deze maand precies honderd jaar. Hoe ontstond het bedrijf, hoe houdt het zich al zolang staande en hoe zien de komende jaren eruit voor het bedrijf? Een interview met oud-directeuren Ate Buiteveld en Jacob Koopmans en de huidige directeur, Rob van der Hoek.

Ate Buiteveld (links), Rob van der Hoek (midden) en Jacob Koopmans bij Stellinghaven in Oosterwolde van ZuidOostZorg, waar Bouwbedrijf Buiteveld bezig is met het verbouwen en verduurzamen van het pand.

Ate Buiteveld (links), Rob van der Hoek (midden) en Jacob Koopmans bij Stellinghaven in Oosterwolde van ZuidOostZorg, waar Bouwbedrijf Buiteveld bezig is met het verbouwen en verduurzamen van het pand. Foto: Rens Hooyenga

De drie zitten aan tafel en kijken in oude logboeken. ,,Een vracht steen”, leest Jacob Koopmans voor. ,,94,47 gulden.” Goedkope vracht, klinkt het aan de andere kant van de tafel. ,,Lossen: 19,74 gulden. Moet je nagaan, dat moest allemaal met de hand toen.” Dat gaat nu wat sneller en efficiënter. Hij bladert in een handgeschreven logboek van rond 1930. Even verderop: werk bij H. Hoeksma op 26 mei 1930 voor 44 uren: 24,64 gulden. ,,Dat betekent 56 guldencent per uur”, rekent Koopmans voor. ,,Onvoorstelbaar.”