Boeren op Schiermonnikoog laten eerste kazen van kaasmerk Van Schier maken op de vaste wal

De zeven boeren op Schiermonnikoog hebben op de vaste wal de eerste liters melk laten verwerken tot kaas van het eigen merk Van Schier. Deze wordt onder meer verkocht in een eigen kaaswinkel in het dorp.

Erik Visser is een de zeven boeren op Schiermonnikoog.

Erik Visser is een de zeven boeren op Schiermonnikoog. Foto: Ilja Zonneveld

De kaasbedrijven waarmee de eilander boeren in zee zijn gegaan, zijn Kaaslust in Oosterwolde en Hollandsche Meesters in Rhenen. Deze hebben zo’n 30.000 kilo melk verwerkt tot drie kaassoorten: Vrije Vogels (een naturel kaas), Monnikenwerk (kaas met een natuurkorst) en Wildplek (kaas met eilander kruidenmelange). Binnenkort wordt om de twee weken kaas geproduceerd.

Kaasfabriek op eiland

De zeven boeren wilden in eerste instantie een eigen zuivelfabriek op het eiland realiseren. ,,Dat is en blijft het grote doel, maar dit plan heeft de nodige vertraging opgelopen vanwege de onduidelijkheid over mogelijke staatssteun en de stikstofwetgeving”, verklaart projectleider Arjan Schoemaker namens de boeren. ,,Een nadeel van een eigen fabriek is bovendien de grote hoeveelheid wei er bij vrijkomt. Met hogeschool Van Hall Larenstein onderzoeken we de mogelijkheden voor afzet en verwerking.”

Eigen winkel in dorp

Om toch alvast te werken aan de naamsbekendheid van Van Schier is besloten om de kazen in eerste instantie op de vaste wal te laten maken. Over circa een maand zijn de eerste stukken en plakken Monnikenwerk, Vrije Vogels en Wildpluk te koop in een eigen winkel in het dorp. De boeren hebben voor 5 jaar het voormalige VVV-pand gehuurd en zijn nu druk doende met de verbouwing. Daarnaast zal de kaas afgezet worden bij een aantal kaasspeciaalzaken en markthandelaren.

Veestapel inkrimpen

De melkveehouderij op Schier moet de stikstofuitstoot verminderen. Omdat alle melkveehouders boer willen blijven is besloten om gezamenlijk de veestapel in te krimpen en te werken aan een nieuwe verdienmodel via een eigen kaasmerk. De verwachting is dat de jaarlijkse melkplas op het eiland krimpt van 5 miljoen naar 3 miljoen liter melk.