Bellenblaasparade in Haerenkwartier levert mooie verhalen op: 'ziel van wijk wordt verzameld en teruggebracht'

Genieten van reusachtige bellen in het Haerenkwartier.

Genieten van reusachtige bellen in het Haerenkwartier. Marjolein Spitteler

Ondanks het slechte weer genoten inwoners van het Haerenkwartier op Tweede Pinksterdag van een ‘bellenblaasparade’. De activiteit werd gehouden in het kader van het project ‘De Haeren, een ketel voor verhalen’.

Initiatiefnemers is Stichting Kunstwerf in samenwerking met Scala. „De totale vernieuwing die de wijk doormaakt, is heel ingrijpend”, vertelt Marjolein Spitteler, coördinator van Kunstwerf. „Het is voor ons de aanleiding geweest om dit project te starten.”

Verhalen over oude wijk

Er zijn veel bewoners die in een compleet nieuw huis in het Haerenkwartier gaan wonen. Ook mensen van buiten de wijk, vestigen zich in de nieuwe huizen in het Haerenkwartier. „Hoewel de huizen zijn verdwenen blijven de verhalen over het leven in de oude wijk bestaan. De verhalen van de nieuwe bewoners gaan zich daarmee vermengen. Al deze verhalen, de ziel van het Haerenkwartier, worden verzameld en later weer teruggebracht naar de wijk. Misschien in de vorm van een kunstwerk of een theatervoorstelling, dat wordt in een later stadium nog bepaald.”

Stoepkrijten

Kunstenaar Willy Bergsma gaat op zoek naar de verhalen van de wijkbewoners. Door het organiseren van een ‘bellenblaasparade’ worden de contacten gelegd. De activiteit vond op Koningsdag voor de eerste keer plaats. Werd er toen nog wat afwachtend gereageerd, de tweede editie heeft veel meer verhalen opgeleverd. „We zijn dus erg blij dat we de activiteit ondanks het slechte weer door hebben laten gaan.” Naast het genieten van de vrolijke, reusachtige zeepbellen, konden de kinderen uit de wijk voor het ketelhuis stoepkrijten.

Zoals het nu lijkt wordt volgende maand een derde activiteit in de wijk gehouden. Eind dit jaar moet het project zijn afgerond.