Baby- en kindergebarenworkshop in Oosterwolde en Gorredijk

EIGEN FOTO

Op woensdagochtend 6 oktober van 10.00 tot 10.30 uur is er een workshop baby- en kindergebaren in de bibliotheek van Oosterwolde. Op zaterdagochtend 2 oktober van 10.30 tot 11.00 uur is er ook eentje in Gorredijk. Als je (klein)kind nog niet kan praten, kun je toch met behulp van gebaren met elkaar communiceren.

Babygebaren leren is erg makkelijk. ,,Het helpt je te communiceren met je kind als praten (nog) niet lukt”, aldus de organisatie. Babygebaren is een methode waarbij je je gesproken taal ondersteunt met gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. De motoriek van de handjes van je kind is veel eerder goed ontwikkeld dan de spieren die de mond sturen. Door het aanleren van simpele gebaren naast gesproken taal, geef je je kind de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met jou te communiceren. ,,Dit jullie band nog specialer.”

Babygebaren is het ondersteunen van de gesproken taal met gebaren. Hoewel een baby gemiddeld pas rond de 18 maanden begint met praten, is hij al veel eerder fysiek in staat om te communiceren. Het praten, het bewegen van je mond, is onderdeel van de fijne motoriek. Het maken van bewegingen met je vingers, handen en armen valt onder de grove motoriek. De grove motoriek is bij een baby eerder ontwikkeld. Hierdoor kan hij eerder met zijn handen duidelijk maken wat hij wil, dan met zijn mond.

Tussen de 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties voldoende ontwikkeld, zodat het kind de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt. ,,Een kind wil graag met je delen wat hij ziet of nodig heeft, maar kan dat nog niet vertellen. Door het gebruiken van babygebaren kan hij echter wel met jou communiceren.”

De workshop wordt gegeven door Erica Scholten-Vuist, praktijkeigenaar en logopedist bij Veelzeggend.

Nieuws

menu