'Anderhalvelijnszorg geschenk voor onze inwoners'. Nieuwe zorgvorm die tussen huisarts en ziekenhuis in ligt

Met het doorknippen van een lint opent wethouder Esther Verhagen de nieuwe anderhalvelijnszorg in het Gezondheidscentrum. Bert Brouwer (links) en de overige aanwezigen kijken toe.

Met het doorknippen van een lint opent wethouder Esther Verhagen de nieuwe anderhalvelijnszorg in het Gezondheidscentrum. Bert Brouwer (links) en de overige aanwezigen kijken toe. FotoTekst.nl

In het Gezondheidscentrum in Oosterwolde is donderdagmiddag een nieuwe vestiging voor anderhalvelijnszorg feestelijk geopend. ‘Een geschenk voor onze inwoners’, aldus wethouder Esther Verhagen, die de opening verrichtte.

In 2015 is gestart met het opzetten van anderhalvelijnszorg bij Sûnenz in Drachten. Dit initiatief is zeer succesvol gebleken, waarop nu de dependance in het Gezondheidscentrum is geopend.

Win-win situatie

De vestiging is in zeer korte tijd gerealiseerd. In december vonden de eerste gesprekken plaats met onder andere apotheker Rogier Hilbers, huisarts Ronald van der Wal en ondernemer Ate Buiteveld. Vervolgens zijn op de tweede verdieping van het Gezondheidscentrum twee beschikbare ruimtes geschikt gemaakt voor de anderhalvelijnszorg. ‘Een prachtig concept’, reageert Verhagen. ‘Laagdrempelige zorg, dichtbij huis en kostenbesparend. Een win-winsituatie voor iedereen.’

De toekomst

Anderhalvelijnszorg is een nieuwe zorgvorm, gericht op zorg die tussen huisartsen (eerstelijnszorg) en ziekenhuizen (tweedelijnszorg) in ligt. Het initiatief komt van de gepensioneerde huisartsen Wim Brunninkhuis en Bert Brouwer uit Drachten, in samenwerking met projectleider Daphne van Kalken. ‘Deze zorg is de toekomst’, aldus Brouwer in zijn toespraak voorafgaand aan de openingshandeling. ‘We besparen er een hoop geld mee, de wachttijden zijn veel korter en patiënten raken er niet hun eigen risico mee kwijt.’ Tevens blijkt uit onderzoek dat de patiënttevredenheid groter is dan in het ziekenhuis.

Drie specialisaties

In Oosterwolde wordt gestart met drie specialisaties: gynaecologische zorg (bijvoorbeeld het inbrengen of verwijderen van een spiraaltje), kleine chirurgische verrichtingen onder lokale verdoving (het verwijderen van een vetbult of ingegroeide nagel) en dermatologie (huidproblemen). In de toekomst wordt het aanbod verder uitgebreid. Het is de eigen huisarts die patiënten doorverwijst naar de anderhalvelijnszorg. ‘Voor iedereen zal het even wennen zijn, maar we zijn ervan overtuigd dat de anderhalvelijnszorg ook hier een succes zal worden’, aldus Brunninkhuis.