Ancora, Drachtster Cantorij en dirigent Henk Oosterhuis nemen afscheid

De cantorij, hier in de Burgumer Kruiskerk: nog één optreden. FOTO ALINDA OOSTERHUIS

Het ensemble Ancora, verbonden aan de PKN Oosterwolde, stopt per 1 juni 2022. In de kerkdienst van 29 mei zingt het koor voor de laatste keer en wordt er afscheid genomen van dirigent Henk Oosterhuis.

Ancora is als cantorij begonnen in 2001, onder leiding van Philip Fey. In 2004 is het stokje overgenomen door Henk Oosterhuis, die inmiddels ruim 17 jaar dirigent is van Ancora. Het koor heeft meegewerkt aan vele kerkdiensten in Het Anker in Oosterwolde, maar ook in kerken in de regio. Veel reguliere diensten, maar ook bijzondere diensten zoals met Kerst, Goede Vrijdag en Pasen. Hoogtepunt waren de uitvoeringen van de Sacrifice, een passiespel voor de Goede Vrijdag, geschreven en gecomponeerd door Henk Oosterhuis.

Oosterhuis heeft besloten om, na meer dan 50 jaar dirigent te zijn geweest, waarvan hij meer dan 17 jaar verbonden was aan Ancora, te stoppen met deze werkzaamheden. Hij gaat met pensioen. Met het vertrek van Oosterhuis besloten de leden ook te stoppen. Het koor geeft aan zo zeer verweven te zijn met de vertrekkende dirigent, dat een voortzetting, ook gezien de huidige bezetting, niet mogelijk is.

Afscheidsconcert

In de kerkdienst van 29 mei in Het Anker in Oosterwolde zingt Ancora voor de laatste keer en nemen koor en dirigent afscheid. Ook zal Alinda Oosterhuis met de hobo muzikale ondersteuning aan deze dienst verlenen. De dienst begint om 9.30 uur.

Drachtster Cantorij

Drachtster Cantorij maakt de 60 jaar net niet vol. Dirigent Henk Oosterhuis gaat na 30 jaar met pensioen, wat voor de vocalisten aanleiding is om het licht uit te doen. Dat gebeurt niet in Drachten, maar in Burgum. „Dit vanwege de akoestiek en de dirigent heeft er goede herinneringen aan. En er kunnen bovendien meer mensen in”, aldus cantorijlid René Klaassen.

De Drachtster Cantorij geeft haar afscheidsconcert zondag 22 mei om 16.00 uur in de Kruiskerk in Burgum. „We vonden het wel zo mooi om ook een afscheidsdienst te houden, dat was in maart in de Grote Kerk in Drachten. Toen hebben we voor het laatst meegewerkt aan een kerkdienst. En dat is uiteindelijk de functie van de cantorij”, aldus het koorlid.

Aan het eind van dit seizoen gaat dirigent Henk Oosterhuis uit Oosterwolde met pensioen. Daarmee komt dan ook een eind aan het voortbestaan van de Drachtster Cantorij. „We hadden een nieuwe dirigent kunnen zoeken. Maar de leden zijn van een dermate leeftijd dat de meesten zeggen, dit is voor ons ook een punt om er mee op te houden. Velen waren lang lid en hebben altijd met plezier gezongen. Zelf ben ik 68 en 27 jaar lid, maar er zijn leden die ouder zijn, de oudste boven de 90. Een aantal had wel door gewild, maar dat is financieel niet haalbaar. Met de helft van het aantal leden kun je niet een dirigent betalen.” Een aantal leden kijkt volgens de vocalist wel uit naar een ander ensemble.

Liturgie

De cantorij heeft vooral in Drachten vele malen de liturgie in kerkdiensten ondersteund met haar koorzang. Daarnaast werden vaak concerten gegeven met werk van componisten uit verschillende tijdperken. Eerst onder leiding van oprichter Piet Hofma en de laatste 30 jaar met Henk Oosterhuis als dirigent. „Dit heeft zo’n geschiedenis. Elke dinsdagavond repetitie, het laatste jaar in Elim aan de Zuidkade, een zaal van de Vrije Baptisten. Maar eerder ook in de Fonteinkerk en de Grote Kerk. Van oorsprong waren we niet aan een kerk verbonden, we hebben altijd meegewerkt aan diensten in diverse protestantse kerken. Met name de Grote Kerk, maar ook wel de Zuiderkerk, of die Ureterp. Wel allemaal protestantse kerken.”

Drachten had eerder een tweede cantorij, die is enkele jaren geleden opgehouden te bestaan. „Een cantorij is voor aanvulling in de dienst, om de liturgie te ondersteunen. Maar het karakter van diensten wordt anders, al verschilt de invulling per kerk. De ene kerk heeft meer elektronische muziek met beamer, in Grote Kerk meer orgel en eventueel koorzang. In coronatijd ging het trouwens deels door, dan had je kleinere groepjes. Corona heeft trouwens niet bijgedragen aan het eind, na de pandemie zongen we weer met dezelfde bezetting”, merkt Klaassen op.

Psalm 119

Het eind wordt gehaald met achttien, negentien leden. „We zijn wel groter geweest, maar dan meer tijdens projecten in het verleden. Een daarvan was Psalm 119, de langste psalm uit de Bijbel, hertaald door Huub Oosterhuis en op muziek gezet door Hans Oomen. Een groot deel is projectmatig gezongen. Daarvoor vraag je extra leden, we hebben toen iets van 28 gehad. En hebben Psalm 119 wel vier keer uitgevoerd”, blikt de Drachtster glunderend terug.

De onderlinge band was goed, dat blijkt uit ook het feit dat de dirigent het koor 30 jaar trouw bleef. „We hebben een goede band met elkaar. Zelf heb ik een tweede koor, Voca Libre, een kwalitatief hoogstaand koor dat Bachcantates zingt. Daar heb ik de woensdagavond voor. Maar we gaan de dinsdagavond wel heel erg missen. Zingen is je lust en je leven. Gelukkig blijft dat zich in de kerk wel voortzetten.”

Voor het slotoptreden in Burgum is het programma heel divers. „Daar is bewust voor gekozen, ook vanuit eigen historie. Oude muziek is wel mijn favoriet, uit 15de en 16de eeuw. Strijkkwartet Regina Forte en hoboïsten Alinda Oosterhuis en Marco Dijsselhof werken mee aan het laatste optreden. Op het programma staan werken van o.a. Da Palestrina, Charpentier, Vivaldi, Schütz, J.S. Bach, G.F. Händel en O. Gjeilo. Kaarten zijn aan de kerk verkrijgbaar.

www.pkn-oosterwolde.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu